DELA

Små manliga struntar

Aggressiv feminist, tänker en och annan. Och får aldrig veta vad detta handlar om, eftersom hen (sannolikt han) redan har slängt tidningen.

Det här har ingenting med någonting att göra, annat än att Finland fyller 100 år som självständig stat nästa år.

Det skall firas, naturligtvis. Bland annat har det tagits fram en jubileumsmeny, en tre rätters middag, som skall serveras både hemma och borta, på galatillställningar och i familjens sköte.

Det är där struntarna kommer in. I middagen ingår lammkorv kryddad med tallstrunt.

Mat har jag lagat i ett halvsekel drygt, men den kryddan har jag inte hört talas om förr. Ni andra, mer bevandrade vet naturligtvis, men ifall någon har missat så är det hanblommor av tall (jag googlade). Små manliga struntar. Lär skall vara goda som godis och kan ätas både råa och tillredda. I det här fallet i lammkorv, som jag förmodar har sina rötter på Åland (fast det sägs det inget om).

Menyn har plockats ihop så att det skall vara traditionell finländsk mat. Tallstruntar. Inte åt min mormor sånt!

Och så inleder man med hors-d’œuvre. Inte åt hon sånt heller, åtminstone inte som hon kände till. Om man översätter det till små munsbitar av någonting före själva middagen, så kanske. Till det skall man dricka mjöd! Tror inte riktigt på den kombinationen. Men det kanske finns torrt mjöd, som torrt vin.

Förrätten är gravad lax marinerad i tjärpastiller. Till den serveras grön potatissallad, skakgurka och rödbetspuré. Gravlax ok, men tjärpastiller. Skakgurka lagar jag ofta; frilandsgurka som skivas, kryddas och skakas mjuk i tät burk. Fast jag visste inte att det heter så. Grön potatissallad skall förhoppningsvis inte lagas på grön potatis.

Sen blir det ytterfilé av lamm (åländskt?) med havrefyllda kåldolmar – havre istället för ris, antar jag. Och efter korven och struntarna festar man på Britakaka.

Britakaka! Den är både god och enkel att laga. Men inget man bär in som en festlig avslutning på en fin tillställning. Den ser ju mest ut som en misslyckad pannkaka.

Detta är alltså vad vi skall åta nästa år. Om jag slipper mjöd, tjärpastiller och grön potatis så skall resten ordna sig på något sätt. Det är bara en sak jag nu måste ta reda på, när och var hittar man tallstruntar?