DELA

Slutare än pängar

Det känns som det börjar närma sig game over nu. För Mariehamn mest. Men på sikt för landskapet också.
Tidigare har det alltid grymtats ”pängar finns” och planerats snurrande cylindrar i hamnen. Det är strösslats med hundralappar på saker som inte verkar viktiga.
Typ världens flådigaste gatsten i nya bostadsområden. Curlinghallen för de typ fem i hela världen som är så intresserade att isen i Islandia inte duger. Samtliga Mariehamns 150-årspresenter. (En nedsågad björk och en hitfraktad staty över stadens grundare istället för att skaka fram ett utrymme för en modellstad som tillverkats ideellt. Lite presentsnöre på det bara så…)

Man bygger bostadsområden för barnfamiljer samtidigt som man drar in lekparker och har ont om dagisplatser. Man missar chansen att få klädjättar in till centrum, som istället flyttar till den mer och mer blomstrande grannkommunen. Höga hyror och rivningsbeslut hindrar företagare från att vara kvar i centrum.
Är det vårt ansikte utåt? En urholkad, lite tråkig stad?

Och hur tog pengarna slut? Vi ålänningar har ju sovit på madrasser stoppade av sedlar. Vi har duschat i småmynt och badat i aktieandelar. Hur skulle några dumma politiska beslut egentligen kunna kosta så mycket?
En massa idrottshallar som alla är någon meter för små för vissa sporter och som står tomma… Lite skärgårdsfärjor som körts i sank, rustats upp, beställts fel… Färjfästen som bara används ibland. En massa lokaler som står tomma, hus som förfaller istället för att fixas till och hyras ut… En massa rostigt bjäfs som ska få sjöfartsstaden Mariehamn (omgärdat av vatten, med hamnar på båda sidor) MER MARITIMT.
Det var väl så gott som gratis?

Man kan säga
att Ålands beslutsfattare i alla år har ätit lyxiga pålägg. Det har varit parmaskinka, getost och annat flådigt. Med tiden har man bytt ner sig till Ålands specialost, fått svälta sig till vanlig hederlig edamer… Men man fattar inte att nu är sötebrödsdagarna slut. SLUT!
Det finns inte ens surskorpor kvar.

Politik handlar om att säga NEJ, inte ”Hur mycket?”
NEJ, vi kan inte lägga pengar på utsmyckningar av staden just nu. Vi måste PRIORITERA sjukvård, vägar, kommunikationer, skolor, äldre…
Och jag har aldrig fattat det där eviga jamandet om att Mariehamn inte är tillräckligt ”maritimt”.
Man snubblar ju över pållare och kättingar så fort man visar sig på Torggatan. ÖVERALLT finns det grejer man kan förtöja sin snipa i.
Räcker inte det?