DELA

Slösa inte bort dessa timmar av smärta

Videoklippet av italienarna som lutar sig över sina balkongräcken och ut genom fönster med instrument och stämmer upp till sång som ekar över kullerstensgatorna är hjärtvärmande.

Det visar på den mänskliga drivkraften att i de svåraste situationer hitta ett kreativt sätt att skapa andningshål och att göra det tillsammans trots de hinder som coronavirusepidemin skapar.

”Låt mig inte slösa bort dessa timmar av smärta”

Det skrev den tyska poeten Rainer Maria Rilke och det finns något brutalt vackert i det citatet i dessa exceptionella tider när världen som vi känner den stänger ner.

Det är inte lätt och det kommer inte att vara lätt. Mänskligheten har en stor utmaning i att förhindra en allt för snabb smittspridning och den villighet som människor uppvisar i att följa myndigheters rekommendationer visar på solidaritet.

Vi är bara så starka som den svagaste länken och vi kommer bli tvungna att ta till allt mer drastiska åtgärder för att skydda våra mest utsatta i samhället samt sjukvården som riskerar att kollapsa om allt för många svåra fall kommer in samtidigt.

Det är timmar av smärta, absolut. Det håller säkert italienarna med om som redan länge suttit uttråkade och oroliga i sina lägenheter. Det håller definitivt invånarna i Wuhan med om, som sedan januari uthärdat en onormal livssituation. Det håller säkert mången ålänning med om nu när planer och vardagsliv skakas om.

För de som redan mist någon kär i influensaepidemin är förstås smärtan värst. Men det finns också en smärta i väntan. I ovissheten. Att trycka på paus i livet. Att inse, såsom regeringen sade under presskonferensen i lördags, att detta bara är början på en lång process.

Vi kommer säkert vid något skede att drabbas av den uttråkade frustrationen som gjorde att italienarna lutade sig ut ur sina fönster för att hitta en kreativ smärtlindring.

Smärta är inte alltid dålig. Det skapar också ett utrymme för reflektion. I en värld som närapå utmattat sig själv så tvingas vi nu att stanna upp, omvärdera och känna in.

Så även om vi nu står inför timmar av smärta, ta tillvara på dem. Skapa något kreativt utav dem. Det är den mänskliga potentialen när den är som vackrast.