DELA

Släpp Facebook på semestern!

Hej! Mitt namn är Dan Sjöblom, och jag är internetberoende. Så skulle jag nog inleda mina sessioner på Anonyma internetanvändare, om det skulle finnas en sådan sammanslutning. Ja, jag är en internetjunkie och känner ett skriande behov av att alltid vara uppkopplad.
Facebook är jag tvingad till att vara inloggad på mest hela tiden, även på jobbet, skyller på att det är ett bra arbetsredskap. Aftonbladet, Fotbollskanalen och så vidare är jag tvungen att scrolla igenom alltför många gånger per dag.

Därför var det ett stort beslut, tycker jag själv i alla fall, att jag under min nyligen avslutade semestervecka i Egypten beslutade mig för att inte kolla något på internet under en vecka.

Det gick väl helt okej. Jag höll mig ifrån Facebook. Men var ju tvungen till att kolla upp en del viktiga fotbollsresultat. Jag är ju sportreporter, en vecka utan idrott funkar ju bara inte. På en skakig internetlina i hotellets lobby fick jag fram att Robin van Persie gjort ett utav årets snyggaste mål i Premier League när Arsenal slog Everton med 1–0.
Nyheten att bägge Manchesterlagen, United och City, missade avancemang i Champions League tog jag ju också reda på, och kunde mysa lite extra på semestern. Men där stoppade jag.

Resten av hotellgästerna höll dock inte lika hårt på internetförbud under semestern. En rumänska satt bredvid mig i lobbyn och kollade mailen. Svenskor var inne på Facebook och en engelska stod och suckade högt när uppkopplingen inte var den snabbaste.

Det är skrämmande egentligen. Kan man inte släppa Facebook, mailen och allt därtill under en vecka? Du har tagit ledigt från jobbet och skola för att vila upp dig. Därför anser jag att man även kan släppa internet.
Men det är väl så världen fungerar idag. Man ska vara ständigt uppkopplade, får man inte svar på ett mail eller ett logginlägg på Facebook inom några timmar är det något som inte står rätt till.

Detsamma var det när vi anlände tillbaka till Stockholm med flyget. Planet hade knappt tagit i mark innan mina bänkgrannar tagit fram mobilerna.
Den ena var tydligen tvingad att direkt ringa tillbaka på ett missat samtal medan den andra snabbt var inne på Facebook för att svara på vänförfrågningar och svara på mail.

Hur länge det tog för mig innan jag kollade Facebook? Max i Uppsala hade gratis Wi-Fi och där tog jag återigen steget ut i omvärlden och fick läsa det senaste som hänt mina vänner.
Men nästa semestervecka utomlands släpper jag återigen taget om omvärlden och slappar vid poolen istället.

Dan Sjöblom