DELA

Släck dimljusen – trots att bilen inte ser lika tuff ut

Med risk för att låta allt för mycket som Gert, ni vet han i den rosa träningsoverallen: ÄNTLIGEN!
Signaturen ”Bilist med avstängt dimljus” rasade i gårdagens Nyan mot användandet av dimljus i tid och otid, speciellt i dimfri tid. Och jag ropar på nytt: ÄNTLIGEN!

Det finns många saker att irritera sig på på de åländska vägarna. En av dessa är detta förbenade användande av dimljus trots att dimman icke finns någonstans att finna. Det är förvisso inget specifikt åländskt problem, det finns stollar som kör med extralamporna påslagna lite varstans. Men det är lika irriterande var de än uppenbarar sig.
Och det är ett ofog, påstå inget annat. Det finns ingen som helst rimlig anledning att ha dimljusen påslagna när det inte är dimma. De ger inte bättre ljusbild, vilket många hävdar. Dimljusen lyser bara upp strax framför bilen och om det då befinner sig något där är det redan för sent.
Däremot finns det ett par väldigt bra argument mot användandet:
1: Det är olagligt.
2: De bländar, eftersom de inte är inställda för mötande trafik som ett halvljus. Halvljusets ljuskäglor är nämligen utformade så att käglan närmast mötande trafik är kortare för att inte blända. Halvljusen kontrolleras dessutom noggrannare på besiktningen.

Trots detta finns det alltså många som använder dimljuset till vardags. Jag har haft många diskussioner om detta genom åren, och det enda argument som brukar finnas kvar på ”för”-sidan är detta: bilen ser tuffare ut.
Och visst, jag kan hålla med. Faktiskt så mycket att jag några gånger under min tidigare karriär gick med på att använda bilder på bilar med dimljuset på i tidningen. Trots att det är fel.
Men de bilarna plåtades under kontrollerade former. På de åländska vägarna gör dimljusen betydligt mer skada än nytta. Stäng av!

När vi nu ändå är inne på ofog på vägarna så passar jag på att ta upp ett par irriterande saker till.
Halvljus: vad är det som är så svårt att hålla dem i gott skick? Härom dagen, i mörkret på vägen från stan till Geta tappade jag räkningen på antalet bilar med felriktade eller trasiga lyktor. Så svårt är det inte att hålla dem i skick. Om du tycker att ljusbilden är skev, kör upp mot en vägg, ställ dig max en meter ifrån och kolla om ljuskäglorna är i samma höjd. Är de inte det: åtgärda.
Och om bara den ena lyser, eller den ena lyser mycket starkare än den andra: byt lampa! Det finns duktig personal på bensinstationerna som säker kan hjälpa dig om du inte kan själv.

När mörker och kyla sänker sig över oss, svartisen lurar i varje kurva och snön snart kommer, måste vi hjälpa vandra. Genom att hålla våra bilar i gott skick har vi gjort mycket, utan speciellt stor ansträngning. Gör det!
Och till sist, för att citera Åke Cato i Nöjesmasakerns (kommer ni ihåg humorprogrammet?) Rattmuffen: krama varandra i trafiken!