DELA

Skryt och söndagskörning

Om det inte finns något att prata om går det alltid att försöka med sommarstugan. Ibland blir det till en liten tävling: hur långt ligger bastun från stranden?
Hur är utsikten? Finns det disk- och tvättmaskin? Någon får humma och mumla och berätta att jo, det ska vi nog sätta in senare, medan den andre får något nöjt i blicken.

Det ingår i leken att man inte kan skryta hur som helst. Det får ju inte vara för givet att det är just skryt man sysslar med. Ibland behövs det helt enkelt en liten tur med nya traktorn, för att titta till det ena eller andra. Man vet aldrig om man hittar ett nedblåst träd som kan behöva dras med nya vagnen heller.
Det vore ju synd om det gick till spillo. Att bjuda in grannarna på kaffe med dopp vore trevligt, särskilt när nya garaget är färdigt eller när den nya verandan ska premiärfikas.

Det diskreta skrytet har olika åldersklasser. Det börjar ofta med några repor runt i stan med den nya borrade och planade moppen. Det fortsätter med kvällsturer med de nya plastvingarna fram och bak på bilen. Till slut blir det förevisningar av villavärmesystemet, med ingående kostnadskalkyl, fyrhjulingar och vedkapar. Ibland går det överstyr. Det fungerar sällan att komma med något som tillhör fel åldersklass.
Att vara insatt är ibland ett krav för att skrytet ska gå hem. Det blir inte så bra om den som får förevisningen inte begriper vad som är så fantastiskt med den här prylen man äntligen har fått hem, efter snålmånader och upprörda samtal till posten.
I extremfallen finns det bara några likasinnade som man aldrig träffat i verkligheten som begriper vad det handlar om. Det finns en särskild sorts njutning i att veta att någon någonstans går i spinn över bilden man skickat via internet på en tågväxel man besökt.

Som reporter kan det här vara krångligt. Jag hade ingen aning om vad en donkeypanna var innan min bror upplyste mig om saken efter ett besök på Pommern. Det hade blivit riktigt pinsamt om jag hade åkt ut på ett reportage till någon som samlar på maritima maskiner.
Jag hade inte haft några följdfrågor alls att komma med, åtminstone inga som skulle ha imponerat på den kunnige.