DELA

Skärpning, ut och städa!

Det stämmer bra det där talesättet att det som gömts i snö kommer fram i tö.
Nu skiner vårsolen starkt på allt skräp och alla sopor som slarviga mänskor slängt omkring sig det senaste året. Det är inte snyggt precis när aluminiumburkar, öl- och spritflaskor blänker i vägdikena och tomma chipspåsar, tobakspaket och annat skräp sticker en i ögonen.
I söndags plockade jag upp ett tomt ölflak som någon kastat ut mitt på vägen. I och för sig kan jag förstå att tankeförmågan slocknade när förpackningen var tom, men att kasta ut resterna ur bilen går tydligen bra utan att kunna tänka.
Jag har ofta förundrats över att varför en del rökare och öldrickare skräpar ner mer än andra. Det är ett faktum, bevisen riktigt lyser längs landsvägarna nu. Visst händer det att man någon enstaka gång kan hitta en tom mjölkförpackning eller en läskflaska, men det är sällsynta fall.
Okay, jag ska inte moralisera mera – jag säger bara skärp er och gå ut och städa! Börja gärna på infarten till vår åker, ni som slängde dit alla tomburkarna … 

På 70-talet drog Folkhälsan den stora städkampanjen ”Håll Åland rent”. I nästan alla byar gick folk man ur huset och städade. Det var fantastiskt, en riktig folkrörelse, det var roligt och resultatet var strålande.
I min by var vi väldigt duktiga – då. Jag vågar skryta för bevisen finns kvar i form av en lång rad diplom för Ålands renaste by. Vi jobbade flitigt varje vår och soplassen blev många, gemenskapen fin och kul hade vi. Nu kan jag inte skryta längre, vi har slöat till. Men det kan bli ändring, inte ska det behövas stora kampanjer för att komma igång, litet jädrar anamma kan väl räcka … 
Visst är det illa att vi är sämre än grannbyn, jag måste erkänna att björsborna är duktigare än gölborna.

Ett föredöme är alltid bra att ha, det sporrar. I Gölby kan vi ju ta Björsby som exempel, eller Ulf i Ulfsby som ensam städat längs Nya Godbyvägen in mot stan i flera år. Där är vi många som ligger i lä, han är ett gott föredöme för var och en.
Förresten, det är kanske dags för en kampanj igen i alla fall, för att friska upp folks sinne för ordning och reda. Det är väl inte helt fel att kunna lägga till ”rent och snyggt” i turistbroschyrerna, en tilltalande reklam eller hur?
Det är vår och det är härligt. Som lärkorna drillar över åkrarna och spovarna kvillrar och stararna kurrar och blystrar, man blir nästan yr under mössan. Trots att det ligger gammal snö kvar här och där kan vi glädjas åt solgula tussilagoblommor och små, små blåsippor här och där.

I ladugården våras det också, det kommer småttingar, men det händer tråkigheter också. Kossan Tilda står och gråter efter sina små, trillingar blev det men ingen av dem så dagens ljus vid liv. Hos oss var det första gången i historien som det kom trillingar, nog skulle det varit roligt om de fått leva.
Men så här är livet med djur, ena dagen är det upp och den andra ner.