DELA

Skärmfri dag

Vi har återinfört en skärmfri dag i veckan i vårt hushåll. När barnen var mindre hade vi en dag då man skulle läsa, umgås och leka utomhus. Man skulle anstränga sig att hitta på något som inte krävde en skärm.

Jag var kanske inte den som bäst klarade av skärmförbudet och projektet rann ut i sanden efter att tag.

Nu har vi som sagt återinfört den skärmfria dagen. Inget Netflix, inget slösurfande på Facebook och Instagram. Tv är inte heller tillåtet, nyheter kan man få på radio. Man får ringa folk med sin smarttelefon och skicka mess.

Jag förberedde mig väldigt noga, lånade en massa tidningar och böcker på biblioteket för att fylla ut de där timmarna när händerna vill hålla i en läsplatta av något slag. Nu råkar den skärmfria dagen sammanfalla med min lediga dag så utmaningen blir lite svårare för mig.

När man, som jag, ofta slösurfar och tittar på alla fåniga uppdateringar av folks tester på Facebook blir man lite mjuk i hjärnan. Det märks när man med rastlös energi vankar omkring och försöker komma ihåg vad man gjorde före internet tog över ens fritid. Jag märker att jag blir effektivare när jag inte får ta till en skärm hela tiden. Jag tar itu med saker som jag annars gärna skjuter upp, som städning, byk, disk och så vidare. Snart ska jag kanske komma så långt att jag börjar städa garaget.

Nu är det sådant väder att man gärna beger sig utomhus, även på kvällarna. Dessutom märker jag hur skönt det är att sitta mitt på dagen, i skönaste fåtöljen, och läsa böcker. Oftast hör bokläsning läggdags till för mig, jag hinner inte läsa tidigare (för att jag ska kolla alla fåniga statusuppdateringar med resultat av fåniga test som görs på Facebook).

Som jag redan berättat passar jag på att låna högar med tidningar från biblioteket. Inredningstidningar, hälsotidningar, skvallertidningar och facktidningar. Det finns massor med tidningar som man får låna hem. Mycket billigare än att själv prenumerera och så får man många olika till priset av ett biblioteksbesök.

Visst finns det små problem med en skärmfri dag. Man missar att gratulera någon av ens Facebookvänner som fyller år eller så ser man kanske ett viktigt meddelande först nästa dag.

Men hittills (efter två onsdagar skärmfritt) går det bra.