DELA

Skänk en tanke till Eugene Polley i dag

Jag kommer ihåg en gång i min barndom som (i bästa fall) fostrande och (om sanningen ska fram) ganska elak storebror. Jag låg på min säng hemma i villan i Bosvedjan i Sundsvall. Min lilla 14-tum tv gick för fullt på en av de två kanaler den bjöd.
Men så kom den där lilla pilen som indikerade att ett program bärjade på den andra kanalen, om ni kommer ihåg? Naturligtvis ansåg jag att detta faktum borde kollas upp. Kanske var det något mycket mer spännande som utspelades på tvåan?
Problemet på den tiden – och jag förstår om alla ni som är födda efter 1980 blir förvånade nu – var att inte alla tv-apparater hade fjärrkontroll. Jo det är sant. Min hade inte det till exempel. I stället satt det en rad med små svarta knappar på fronten, ganska vassa var de. Har man ingen fjärrkontroll måste man stiga upp ur sängen, ta de två-tre stegen fram till apparaten, byta kanal och sedan trippa tillbaka till sängen och försöka hitta en lika skön ställning som man hade före uppstigandet.

Men jag var som sagt elak och dessutom lat så jag gjorde vad alla storebröder av rang hade gjort i den situationen: jag ropade på min lillebror. Problemet är att Jacke, han heter så, inte fanns i huset. Han var ute på mammas gata och lekte med sina kompisar. Men vädringsluckan brevid fönstret var öppet.
– JACKE! Kom hit och kolla på en grej! ropade jag för full hals.
Som den välartade lillebror han var och fortfarande är (kanske var det trots allt min så kallade uppfostran som låg bakom detta) lämnade han kamraterna, gick in och sprang upp för trappan.
– Kan du slå om?
Självfallet blev han förbannad och skällde, men han var trots allt tre och ett halvt år yngre så han gjorde som jag sa. Mission Accomplished. Tack och lov har jag bättrat mig sedan dess. Men historien påminner mig ändock om en viktig sak: att skänka en tanke till en stor man.

I söndags, 96 år gammal, lämnade Eugene Polley jordelivet. Inte många har koll på vem den Chicagofödde mannen var, inte jag heller innan jag såg artiklarna om hans bortgång.
1955 uppfann han fjärrkontrollen till tv-apparater. Det gör Eugene Polley till en av de stora i min bok. Utan hans geni hade vi fortfarande knorrat till så fort ett program vi hellre skulle vilja se började på en annan kanal, tvingat oss upp ur soffan, gått fram till tv:n och slagit om. Hemska tanke. Utan Eugene Polley hade den som sitter med fjärrkontrollen inte stolt kunnat manifestera sin makt i miljontals hem varje kväll. Utan Eugene Polley hade digitalboxar med 50 kanaler varit bortkastade.
Därför skänker jag honom en tanke och hoppas han finner frid i livet efter detta. Och en liten tanke går också till brorsan Jacke, som har förlåtit mig i dag.

Jonas Bladh