DELA

Sju dagar kvar

Om en vecka vet vi hur det gick. Och hur det än går så kommer vi att vänja oss snabbt som bara den. För så är vi funtade.
Här lär knappast någon ta kandidatur för fullbordat faktum, så vi behöver inte se det lidande som drabbade en presidentkandidat en gång.
Han levde sig så in i rollen som president så han inte kunde ta sig ur. Han var tvungen att resa bort på ett år. Varning alltså för överengagemang!
Var och en av kandidaterna – definitivt sex av dem – skall kunna fortsätta med det var och en av kandidaterna gjorde före valet. Däremot är det ju bra om den sjunde kan slita sig loss från bastun, Lenin, katten, hunden, kaninen, kameran och måleriet och göra litet nytta för sig på Arkadiabacken.

Nu vet vi dessutom att de allihop hittar fram till riksdagen, även om en garvad redaktionsräv påpekade att de nog inte tar flygbussen.
– De åker taxi, för det får de göra gratis!
De får mer än så gratis.
De får flyga gratis, åka tåg och buss gratis. Däremot sägs det inget om båt, men kanske Viking och Silja kan ställa upp med fribiljett för glädjen att få en riksdagsledamot ombord. Chansen lär inte vara stor, ledamöter med den positionen brukar inte ha tid, men kanske någon är flygrädd. Eller inte gillar säkerhetskontrollerna!
De får pengar gratis också, riksdagsledamöterna. Mellan 1.000 och 3.000 euro i runda tal, beroende på var de bor. Det kallas kostnadsersättning och den är alltså skattefri. Gratis och gratis, det kostar att inte kunna bo hemma. Och man skall inte behöva vara rik för att kunna sitta i riksdagen, men viss skulle det sitta bra …

Flyg och allt det andra är gratis bara om resan har att göra med riksdagen. Man kan inte ta flyget till Kanarieöarna på en vecka om man inte får med sig ett utskott som sammanträder där för att på ort och ställe ta ställning till om det är en lämplig miljö för psoriasisdrabbade ålänningar eller utbrända sjukskötare från Raumo.
Vilket åter en gång får mig att komma ihåg gamla tider. Tider då man som journalist skrev inte bara en notis utan en hel artikel om att någon hade rest utanför landets gränser. Nu är det mer motiverat att skriva om någon klarar att stanna hemma en hel vecka i sträck. Vilket alltså vår blivande ledamot helst inte skall göra.

Apropå ingenting, jag har röstat.
Jag åker bort över helgen och kommer hem på söndag kväll, visserligen i tid för att rösta. Men med tanke på att jag skall genom säkerhetskontrollen i Helsingfors och kanske inte blir släppt ombord …
Jag kan offra mycket för det jag tror på (säkerhetskontrollsprotest), men riskera att inte få rösta, aldrig.