DELA

Sjömanshustruns vilda natt

Gobbin därute på det smått isbelagda havet tror nog att kärringen där hemma sitter som sjömanshustrur plägar göra i allsköns ro och handarbetar framför tv:n. Oj, oj! Vad han bedrar sig! Han har inte den blekaste aning om hur det går till där hemma om kvällar. Och nätter! Det går vilt till, kan Inga Heller avslöja.

Omplantering av krukväxter är en företeelse som ska äga rum i februari. Det vet ju varenda husmor. Så! Mot såjorden och såbaljor, såta systrar!
16.45 inköp av jord. Det finns numera en orimlig mängd olika jordsorter; som krukväxtjord, såjord, planteringsjord, kaktusjord, blomjord, utejord, innejord, ja Gud vet allt. Det är mycket med det jordiska. Kan man säga.
17.30 huset förbereds. Inga Heller lagar sig en spenatomelett för att få rätta styrkan. Diskbänken röjs undan. Allt onödigt i köket plockas bort. Erfarenheten säger att här krävs det utrymme.
18.00 gamla tidningar läggs ut. Här påminner sig Inga Heller en vits från 1970-talet eller nåt. Folk hade ju simplare sinne för humor på den tiden. Alltså, man väljer en lokaltidning – efter eget tycke – och så kan man påstå att ”den blaskan kan man inte ens ha på dass, för den är så full av skit redan när den kommer.”

Klockan 19.10 allt ska fram. Var är större krukor? I åratal sparar Inga Heller på krukor i alla skåp och lådor. När hon behöver dem är de puts väck. Var är krukskärvor? Hur många miljoner krukskärvor har hon inte sparat! Och de är – var?
Det blir ett klättrande upp på stegar och rusande ner i källare. Det rycks i skåpdörrar, det kikas in i de mörkaste förvaringsplatser.
19.25 allt grönt mot köket. Det kånkas på krukväxter.

Klockan 19.26 katterna vill hjälpa till ”Nej, vad gulliga ni är” säger matte och glömmer bort att deras kompetens på området är lika med noll.
19.27 ena katten välter största pelargonen. Jord över hela golvet.
19.28 Inga Heller slår huvudet i en skåplucka.
19.31 andra katten hoppar rakt i sophinken. Tillbaka till ruta ett. Jord över hela golvet.
19.32 katterna åker ut.
19.45 puh, kafferast.

Klockan 20.00 omplanteringen påbörjas. De använda krukväxtkrukorna ska diskas noga, annars får man bihåleinflammation, tror Inga Heller.
21.00 är det inte ”Så ska det låta” nu? Nej, det var alpint. Inga Heller fastnar framför ”Let´s dance”.
22.00 nu är det ”Så ska det låta”.
23.00 skräckfilm!!!! Katterna väsnas på verandan. Inga Heller hoppar högt!
01.45 dags för uppredning i köket. Ytterkrukor diskas, kaklet torkas, golvet dammsugs, begagnad jord ut i trädgården, ny oanvänd jord öses i påse i källaren, tröjan i tvättkorgen, mattan skakas. På kylskåpsdörren sätt en lapp: ”OBS! Köp ny diskborste! Den gamla har ta´t slut”.