DELA

Sjas på dig, varg

För några veckor sedan slog stora svarta bokstäver i den svenska kvällstidningen till mot mitt allra innersta.

Nyheten handlade för en gångs skull inte om krig eller katastrof, inte om mänskligt lidande eller om jordklotets undergång. Nej, den handlade om något så vardagligt som vädret men den fick ändå min själ att skälva i de djupaste rysningar.

Bokstäverna förkunnade nämligen att vargavintrarnas vargavinter snart knackar på dörren.

Boven, fick vi veta, är klimatfenomenet El Niño.

El Niño är spanska och betyder pojken och den här pojken är ett riktigt busfrö. Han trakasserar medmänniskorna på södra halvklotet med allt från skyfall till extremtorka.

Då han är stark i söder sätter han sig uppe i atmosfären här i norr och gör allt för att övertala Kung Bore att inta vårt land med sina frostiga krigarvargar. Han lyckas ibland.

Enligt kvällstidningen skulle han lyckas i år och vi skulle definitivt inte komma undan.

De kalla, snörika och framför allt lååååånga vintrarna i början av decenniet är i färskt minne. Då föll snön tidigt, ungefär den här tiden. Det är därför inte så konstigt att nyheten gav blodsmak i munnen, när skall fanskapet slå till?

Långtidsprognoserna på FMI:s hemsidor ger inget svar på den frågan.

Tvärtom. De finländska meteorologerna pratar överhuvudtaget inte om någon vargavinter. I stället hävdar de att lufttrycket ovanför norra Europa är så lågt att vi med 70-80 procents säkerhet får ett par grader varmare än normalt fram till nyår. Inte heller januari förväntas bli extrem.

Och i Amerika tror doktor Todd Crawford, chef för WSI, på ytterligare en så kallad 4W-vinter för Europa. W:na står för westerly/warm/wet/windy, det vill säga västlig, varm, våt och blåsig.

Den kyliga sommaren och inledningen på hösten kan visserligen indikera att också vintern blir kallare men, säger den förträfflige herr Todd: ”Vi tror just nu att ett kallare scenario är osannolikt”.

Jag slickar mitt sargade inre med den trevliga upplysningen att vintern slår till först i januari om den överhuvudtaget kommer.

Det är inte så farligt, då har ju nedräkningen till våren redan börjat.