DELA

Själv är bästa dräng

I går morse, på väg till jobbet, hörde jag på bilradion en ung dam informera om att vi skulle få höra ett musikstycke av något slag innan riksnyheterna.
Jag håller på att vänja mig. Jag tappar inte greppet helt när det inte kommer en fortsättning på meningen, men det krävs en extra tanke. Innan riksnyheterna börjar, hade jag velat höra. Eller ”före riksnyheterna”.
Den här damen var inte ens från Sverige eller Åland, som så många av dem som håller på att göra om språket. Hon var helt finlandssvensk, åtminstone uttalet. Och så fördärvad.

Som ung journalist fick jag på FNB lära mig skillnaden mellan före, innan och förrän:
Före stängningsdags, innan butiken stänger, inte förrän butiken har stängt, präntade Stina Wallendorff (känd från tv-nytt) in i en ung och förhoppningsfull journalist i blivande.
I dag är den kunskapen gruvligt föråldrad och onödig. Man får säga som man vill och den som inte hänger med får skylla sig själv. Men nog blir det litet komiskt ibland.
– Blir det inte ensamt att jobba själv, undrade en radioreporter som intervjuade en enmansföretagare. (Han sade åtminstone inte ”Blir det inte själv att jobba ensam”.)
Med mitt gammaldags språk betyder ”jobba själv” att just precis jag själv utför jobbet. Vad annat har man att välja på i ett enmansföretag? Men reportern tänkte inte som jag.
Om nu ”själv” används för att undvika ordet ”ensam” så skulle frågan han ställde, översatt till gammaldags svenska, bli: Blir det inte ensamt att jobba ensam?
Utveckling lär skall vara bra.

Och så är det vårjakt på gång. Skarvjakt. Det är en himla tur att landskapsregeringen har gett klartecken för skyddsjakt på skarv, i annat fall skulle många sitta illa till snart.
Någon gudingjakt blir det däremot inte, ivriga insändarskribenter till trots. Inte i år, bör man kanske tillägga för säkerhets skull. En som går under signaturen ”svärtan” är så ivrig så han, eller kanske hon, protesterar mot att bli av med sina vapen och klassad som bandit bara för att han nyttjar sin lagliga rätt att jaga fågel som man gjort sedan hedenhös.
Jakten är visserligen förbjuden, men en laglig rätt trots det! Det måste vara en åländsk variant av juridik.
Så där som att det visserligen är förbjudet i lag att smuggla, men det har varit en laglig rätt i skärgården sen hedenhös.
Eller det är visserligen förbjudet i lag att aga sina barn, men det har varit en laglig rätt för föräldrar sen hedenhös. Inte det? Fult? Så var går gränsen?

Åter till början. Hur många av dagens unga förstår rubriken överst?
Och hur många tolkar ordstävet som att den bästa drängen är singel?