DELA

Show viktigare än förnuft i valkampanjer

Det är med skräckblandad förtjusning man följer med presidentvalskampanjerna i USA.

Nu verkar det som om affärsmannen och dokusåpastjärnan Donald Trump blir republikanernas kandidat. Han har gått fram som en ångvält och längs vägen kört över många partikamrater som har gedigna politiska meriter.

Jeb Bush, son till en president och bror till en annan, fick aldrig någon fart på sin kampanj. Han hade ingen utstrålning att tala om och när Trump använde uttrycket ”low energy” för att beskriva Bush var det kört.

Konkurrenten som höll ut längst var John Kasich från Ohio. Nej, jag hade aldrig hört talas om honom tidigare och det hade ingen annan heller. Men han var så vitt jag vet den enda kandidaten som nämnde Pink Floyd – när CNN intervjuade honom om hans chanser – och han satsade på att vara förnuftets röst i en allt smutsigare kampanj.

För Kasich tog det slut när han gått ombord på ett flygplan som skulle ta honom till ett valmöte i Washington. Ted Cruz, som Kasich hade börjat samarbeta med för att stoppa Trump, hade just dragit sig ur kampanjen efter en svidande förlust i delstaten Indiana. Enligt CNN ringde Kasich några av sina bästa kompisar och sade att han tappat gnistan. Då ska du dra dig ur, tyckte de.

Han verkar vara en hygglig och rejäl karl. Honom hade jag gärna sett i Vita huset.

Trump däremot kan göra vad som helst om han når så långt. Det verkar som om hans supporters inte förstår att det handlar om deras verklighet, deras framtid, deras land. När man ser en buse som styr och ställer i en dokusåpa kan man skratta åt honom – och stänga av programmet när man tröttnar. Men hur stänger man av Amerikas president?

På demokratsidan har outsidern Bernie Sanders erbjudit Hillary Clinton oväntat hårt motstånd. Men hon har en betryggande ledning. På tal om Clinton och Bush: en sak som jag omöjligt kan begripa är hur ett så stort land har så ont om duktigt folk att presidenter och presidentkandidater plockas från ett fåtal familjer.

Man skulle förstå det om det gällde ett kommunfullmäktigeval i Sottunga.