DELA

Serier i tobaksrök

Är det bara jag som har reagerat över en sak?

Just nu görs det väldigt många svenska och andra teveserier som handlar om 1930-talet fram till 60-talet. Allt är perfekt – skådespelarna är tidsenligt sminkade, friserade och klädda, bilarna är rätt för tiden, möbler och annan inredning i de interiörer där händelserna utspelar sig är perfekt byggda in i minsta detalj.

Också en annan detalj är så verklighetstroget återgiven att man nästan storknar bara av att titta. Alla röker hela tiden och överallt.

Ta till exempel kriminalserien som baserar sig på Maria Langs böcker. Ola Rapace röker som en borstbindare. Tuva Novotny blossar på stup i ett. Linus Wahlgren kedjeröker. Och likadant gör alla andra.

Alla drar halsbloss, det har jag nogsamt noterat. Det betyder att de inte bara låtsas röka. Hoppas att de åtminstone får ett ordentligt lönepåslag för de hälsorisker den ohälsosamma arbetsmiljön utsätter dem för.

Storrökarna i Maria Lang-serien är inte de enda. I brittiska och amerikanska serier som skildrar samma tidsepok är det likadant. Och jo, visst röktes det förfärligt mycket också på riktigt under den här tiden, men i teve har man inte förr fokuserat på just det.

Så vad har hänt nu? Har alla hämningar släppt eller ligger det nåt annat bakom?

Här kommer min konspiratoriska sida fram. Efter att ha lärt mig om alla metoder som i dag ersätter gammal hederlig annonsering är jag djupt misstänksam mot det jag ser i filmer och teveserier.

Nokiatelefoner (nåja, det var förr) i filmer. Volvobilar i amerikanska teveserier (vilken jänkare kör en svensk folkhemsbil?). ÅCA-produkter i en teveserie som skulle låtsas vara inspelad på Åland.

ÅCA-produkterna reagerade jag på redan innan jag fick reda på att Visit Åland har inrättat en och en halv tjänst för att få programbolag att marknadsföra varumärket Åland mot betalning. Då blev jag lite snopen.

Just därför kan jag inte tro annat än att tobaksbolagen har sitt finger med i spelet nu när det röks så förtvivlat. Undrar hur mycket de bidrar med för att få manusförfattarna att lägga in rökscenerna.

Vi gammaldags konsumenter är väldigt naiva i den nya världen där den dolda reklamens makt är större än någonsin.