DELA

Serendipitet – en lycklig olycka

Har någon sett filmen Sliding Doors?
Den handlar om hur små händelser kan förändra hela ens liv. Om ni börjar tänka på det har ni nog alla haft något sånt ögonblick. Ni har bestämt er för att göra någon liten grej och just den här gången råkar det sammanträffa med något annat, med orimligt stora resultat.
Serendipitet heter det. Det innebär ungefär detsamma som en lycklig olycka, något positivt som sker helt slumpmässigt eller ett sammanträffande som ingen kunnat förutse.

Mitt första kom i högstadiet, när jag följde med en bekant in till staden efter skolan för att hjälpa till att välja en present till hans flickvän. Jag kände varken honom eller henne särskilt bra och jag var väldigt singel så varför han frågade mig är fortfarande höljt i dunkel.
På bussen delade vi på den sista lediga stolen, bredvid en tjej som senare tog kontakt med mig, och jag lärde känna henne och hennes vänninor. En av sagda väninnor valde mig som Dagens Ålänning när hon var prao här på Nyan, och det var på sista sidan av morgondagens tidning som både min blivande flickvän och mitt blivande band hittade mig. Jag kan inte ens räkna upp allt som kommit från den där bussresan.

När vi för snart ett år sedan var i Tyskland med skolan för en politisk låtsaskonferens, MUNOL, bodde vi på ett vandrarhem. Första natten var jag på dåligt humör efter ett bråk via telefon och gick ut för att röka och där ute träffade jag ett gäng holländare som bodde på samma vandrarhem och som hade hört att vi finnar var världens lyckligaste folk.
Jag umgicks mycket med dem under veckan och när jag åkte ut och tågluffade samma sommar fick jag bo hos två av dem i sammanlagt en vecka, och vi pratar om att mötas någonstans i Europa även denna sommar. Allt på grund av ett bråk, en dålig ovana och en slump.
En av mina närmare vänner lärde känna mig genom en slumpvis men lyckligt vald kväll på en ungdomsgård, ett spindelnät av människor och en trippad födelsedagsfest under våren 2010. Att jag hamnat i samma klass på Ålands Lyceum som innehavaren till födelsedagsfesten ledde till att vi startade ett band som lades ned kort efteråt, men gänget höll ihop och gör det fortfarande.
Vi räknar fortfarande sommaren 2010 som den bästa i våra liv, och den lade grunden till i princip hela det liv jag lever nu. Kattens pyjamas.

Ingen har sagt att de här små händelserna måste leda till något positivt. Om kvinnan i Sliding Doors hinner med tåget hem från jobbet upptäcker hon att hennes pojkvän är otrogen mot henne, hittar en ny man och dör efter att ha blivit överkörd av en bil när hon går omkring, blind av nyförälskelsen.
Om hon missar tåget upptäcker hon att hon är gravid, träffar samma man, upptäcker sin pojkväns otrohet i ett senare skede, faller nedför en trappa och får ett missfall och lämnar sedan sjukhuset med sin nya man. Inget av sluten är så värst lyckligt.
Det kanske bara är jag som har haft tur.

Felix Quarnström