DELA

Separera konsten från konstnären

Hur stor betydelse har konstnären i relation till dess verk? Ska man behöva bry sig om att personen bakom låten, filmen eller boken har sagt något antisemitiskt eller på annat sätt kränkande, om själva konstverket i sig inte reflekterar dessa ideer? Praotankar

Jag såg det nya krigsdramat av Mel Gibson ”Hacksaw Ridge” på bio. Filmen tar plats på den japanska fronten under andra världskriget då amerikanerna försöker bryta sig igenom fiendens linjer. Jag tyckte filmen i sig var ett skräckinjagande mästerverk.

Man måste kunna separera konstnären och konsten. Bör man då helt ignorera alla de rent av antisemitiska och rasistiska kommentarerna från Mel Gibsons förflutna? Själv tycker jag att ett konstverk bör ges en rättvis chans och ska dömas enbart på basen av dess egna meriter. Det kan vara svårt att inte tänka på det när man väl är medveten om att konstnären kanske inte delar ens värdegrund.

Ibland kan ens uppfattning av konstnären ändra hur vi ser på dess verk. Jag funderade under vissa delar av Hacksaw Ridge kring hur de japanska soldaterna i filmen avbildades som grymma, hänsynslösa och omänskliga som sköt sårade soldater utan att blinka. Alla amerikanska soldater i filmen avbildades heroiska och fyllda av hopp, drömmar, pliktkänsla och har övertygelser, familjer och ett land som de är redo att dö för.

Några av dem som kände Walt Disney när han levde påstår nu att han var en antisemit och sexist, andra säger emot. Det finns inga definitiva bevis för vardera sidas påståenden. Men om vi rent hypotetiskt tänker oss att han då var det, hur får det dig att känna med tanke på att barn över hela världen växer upp med alla de klassiker som han lämnat efter sig. All konst speglar till en varierande grad sin skapare.

Hur mycket bör man då tänka på det?

Många har ju kritiserat de äldre Disney-filmerna för deras kvinnoporträtt, var det på grund av Walt Disneys personliga syn på kvinnor? Kanske, det är upp till dig att döma, men hur som helst är det viktigt att vara medveten om att konstnärens åsikter kan speglas i verket.

Själv tror jag att det är väldigt viktigt att separera ens uppfattning om konstnären och konstverket. Man ska tänka på att allt detta kan uppenbara sig i själva verket.

Morgan Nordberg (Prao)

redaktion@nyan.ax