DELA

Segerviss om förändring

I gränden där jag bor finns olika arrangemang för sammanboende mellan vuxna människor som älskar varann. Det finns två kyrkligt vigda par, ett registrerat partnerskap, ett samboförhållande med överhängande förlovning och ett äktenskap utan kyrklig vigsel. Dessa arrangemang fungerar som för de flesta, bra ibland, hyfsat för det mesta och lite knackigt när det är kallt och alla är sjuka.

Har myndigheter i detta nådens år 2013 något över huvud taget att göra med vilka vuxna människor som väljer att bilda familj med varann? Om så, på basen av vadå?

Det fanns en tid när kvinnors oskuld skulle kontrolleras. Det fanns en tid när olika samhällsklass var ett hinder. Det fanns en tid när hudfärg eller språk kunde vara en begränsning.
Fram tills alldeles nyligen klassades homosexualitet som en sjukdom. Efter friskförklaringen har steg efter steg tagits enligt insikten att den som vill älska en annan vuxen människa av samma kön ska vara i sin fulla lagliga rätt att göra det.
Ett efter ett av de juridiska argumenten mot detta har försvunnit, så att det nu inte finns några skillnader kvar, utom detta att äktenskapet mellan man och kvinna kvarstår som starkare och bättre, juridiskt, än äktenskap mellan kvinna och kvinna eller man och man.

Om man accepterat de tidigare förändringarna är det inte logiskt och inte hållbart att hålla fast vid en moraliserande och kränkande lagstiftning. Finland kommer att ändra på det. Synd bara att man inte grep chansen nu, när man kunde ha visat att det är ett modernt land vi lever i.
Det beslut som lagutskottet fattade var inte ödesdigert eller slutgiltigt. Den förändring man nu sa nej till kommer ändå.
Det vara bara dumt, småaktigt och ovärdigt en lagstiftande församling.

Allvarligt talat, det är väl inte för mycket kärlek, trohet och vilja att vara varandras människor som världen lider av? Problemet är inte att vi är för många som orkar hålla ihop våra familjer och ta hand om våra barn i vått och torrt.

Vill lagstiftaren göra något åt omoral och snusk, kriminalisera sexköp och ta krafttag mot trafficking och sexuellt utnyttjande av barn. Det är ondska. Det är tvång. Det är övergrepp.
Kärlek mellan vuxna människor är det inte.

Nina Fellman