DELA

Scooby Doo!

Hej polishunden Scooby Doo, jag har viktiga saker att dryfta med dig.

För flera år sedan möttes en av mina kolleger av en ytterst intresserad nos i hamnterminalen i Mariehamn och av ett ”Jaha, var snäll och följ med här”.

Narkotikahunden hade gett skall men i just det här fallet råkade det bli fel. Inte så att det var falskt larm eller täppt nos, nej, allt var fullständigt korrekt och ändå fullständigt fel. Det som din företrädare hade reagerat på var nämligen ingenting annat än en väska som var sydd av helt vanlig hampatråd.

Jag minns inte längre om väskans husse var road eller irriterad. Men jag var och jag är fortfarande djupt imponerad av alla specialtränade nosars bedrifter. I synnerhet efter att ha misslyckats totalt med att lära min egen hund att leta efter kantareller.

Men nu , Scooby Doo, riskerar du och alla andra nosvovvar att bli utan jobb.

Hotet på arbetsmarknaden heter DOGGIES, ett EU-finansierat projekt. Många pannor i olika europeiska högskolor, forskningsinstitut och företag har lagts i djupa veck för att utveckla bärbar teknik som poliser, tullare och gränsbevakare kan använda mot smuggling.

Turun Sanomat avslöjar att en av deltagarna i projektet, det finländska företaget Gasera i Åbo, har lyckats skapa ett luktsinne.

Fast luktsinne är knappast den term som Gasera själv skulle använda. Uppfinningen beskrivs som en programmerbar sensormodul som, med en patenterad analytisk gasmätningsteknologi, reagerar på de ämnen och enzymer olika föremål och levande varelser utsöndrar.

Eller på ren svenska: Sensormodulen kan avslöja det mesta en människa försöker gömma som falska sedlar i plånboken, narkotika i handväskan, sprängämnen i midjebältet och sexslavar i bagageutrymmet.

Gaseras vd Ismo Kauppinen säger till tidningen att apparaten inte helt kan ersätta alla narkotikahundar eftersom ni vovvar fortfarande är oslagbara när det gäller att hitta vissa preparatkombinationer. Men han säger också att den nya teknologin passar vid gränser och i terminaler med mycket folk.

Det är dags, Scooby Doo, att du förbereder dig på samarbetsförhandlingar. Och kanske att du skolar om dig.

Låt mig komma med ett förslag: Lämna polisen, ge dig ut på de fria skogarnas marknad och rikta in dig på kantareller.

Efter fjolårets usla säsong med bara enstaka guldklimpar i svampkorgen lovar jag att bli din första kund.