DELA

Satsa på kärlek – öppet brev till Landskapsregeringen

För någon vecka sedan intervjuade jag bland annat minister Johan Ehn i samband med att Landskapsregeringen gick ut med att de skulle ordna ett sommarmöte dit bortaålänningar och blivande bortaålänningar fick komma och säga vad som skulle locka dem att stanna kvar på eller komma tillbaka till Åland efter att de klarat av sina studier.
Min och många andras åsikt är att en av flera åtgärder som behöver vidtas är en rejäl satsning på kulturlivet. För det finns en fantastisk grund där. Åland är fyllt av kreativa musiker, konstnärer, författare och utövare av andra former av kultur, men det saknas arenor för dem.

Låt oss säga
att du skriver ett gäng dikter. Poetry Slam ordnas en enda gång om året och samma sak med Geta poesi- och visfestival. Säg att du spelar gitarr. Hur lätt tror du att det är att hitta jämnåriga musiker med lite samma musiksmak som vill och kan starta ett band. Om du lyckas, var ska du leta för att hitta en replokal och var får du din första spelning?

Jag
tillbringade helgen på Jurmo för att rapportera från den sista Island in the Sun-festivalen. En av grupperna jag intervjuade var Issueissue från Göteborg, som förklarade att musikscenen där är mycket enkel att komma in i.
Efter indiemusikboomen där på nittiotalet som till exempel Håkan Hellström och Broder Daniel utkristalliserades ur finns det gott om klubbar och scener att spela på, människor att spela med och ABF-program som tillhandahåller replokaler och instrument till ungdomar som vill starta band. Det finns, dels som resultat av det, massor av göteborgska band som är kända långt utanför sin stad.

Hur är det
i Mariehamn? En ålänning som vill satsa på kulturen mer seriöst gör kanske bäst i att flytta. Vi får fotbollen i modersmjölken och ”det är klart att alla ska (få) spela” men kulturutövare ”kan väl klara sig själva”.
Tillbaka till Island in the Sun. Festivalen har varit sommarens höjdpunkt för mig i alla de fyra år som jag varit där. Musiken och stämningen har varit perfekt för mig. Förra året fick arrangörsgruppen ta emot oförtjänta mängder skit i insändare eftersom minderåriga besökare hade druckit alkohol utanför området men om det är arrangörernas plikt att hindra minderåriga från att dricka på deras evenemang gör Dennis Jansson ett skitdåligt jobb på varje års Rockoff.

Jag har
suttit min beskärda del av kvällar i Stadshusbacken. Där finns ungdomsfyllan men inget av den kompisstämning, den frid eller de vackra värderingar (idéellt arbete, jämnställdhet, vegetarisk mat för funktionärer et cetera) som IITS alltid haft. Där finns slagsmålen, spyorna och tårarna istället. Polisen som var på IITS i år hade inget att anmärka på. Tvärtom.

Om
ni vill locka tillbaka mig till Åland, hitta då en grupp människor som är ambitiösa och driftiga och vill ordna en ny festival i Island in the Suns anda men saknar medlen och ge dem allt de behöver.
Satsa på kärleken, för jag vill inte bo på en plats där underhållningsutbudet består av Rockoff och IFK-matcher.

Felix Quarnström