DELA

Samma berättelser, nya sätt att berätta

Utanför mitt rum pågår en tv-inspelning. En av mina kollegor sitter på en stol och presenterar sig i en reklamsnutt som ska göra tittarna mer bekanta med oss. Lampor är riggade runt omkring, kablar dragna, och Malin på annons (i motsats till Malin på redaktionen) ger regianvisningar.
Det korta klippet får tas om några gånger, sen sitter det.

Tidigare idag var alla mikrofonerna borta på en intervju med en nyckelperson i en ny tv-serie under inspelning.
När budet kommer att polismästare Teijo Ristola slutar för nytt jobb i riket har vi det på nätet på några minuter. En halvtimme senare gör Malin på redaktionen en telefon-intervju med honom, och producent-Rasmus har letat fram några rörliga klipp från tidigare gånger.

Till kvällens nyhetssändning finns redan klipp med Ebbot Lundberg och ålands-får, inför en kommande dom kl 15 om misstänkt djurmisshandel. Reporter-Minna är beredd på att jag måste ha materialet senast 15.30, för inspelningen av nyheterna.

Vi surrar på som en myrstack på vår redaktion, från morgonmötets fnittriga flamsighet till den stirriga stämningen vid fyra-tiden på eftermiddagen. Sedan jag började jobba här, för många år och två barn sedan, har vi börjat med radio, nät, e-tidning, kanal-tv, direkt-sändningar, live-rapportering. Vi har gett ut en lördagstidning och slutat med det. Vi har flyttat runt i huset, byggt upp studiomiljöer, rivit ner dem igen, släpat grejer och bytt program.

Allt detta har vi gjort mestadels med glädje.
O fröjd, när man får testa något nytt, och det funkar. Stress och ångest har varit vardagsmat, men som vi har skrattat.

I centrum för all denna aktivitet står ändå samma sak som förut, samma sak som alltid. Kunskapen, texten och vår förmåga att berätta. Vad vi vet, vad vi kan, och hur vi använder det.
Fast jag sitter i en bransch som mest pratar om betalningsmodeller och digitala paket, så kan det inte hjälpas. Det jag älskar är berättandet, begripliggörandet, och den passion mina arbetskamrater visar för ordens makt och mångfald.

I kvällens sändning ska jag prata om mördarsniglar, misshandel, polischefer, rockfestivaler. När kameran går igång är det jag och orden och bilderna, i en berättelse.. Som alltid.

Nina Fellman  nina.fellman@nyan.ax