DELA

Samarbetet kan ändra världen

Varje gång jag kommer från skolan eller stan kör mina föräldrar, eller bussen, över Färjsundsbron och varje gång tycker jag att vattnet stiger.

Jag har ingen aning om det verkligen stiger eller om det är bara jag som tycker det. Men varje gång så ser jag framför mig tusentals glaciärer som smälter på bara några minuter.

Det gör de också. Polerna smälter och världen förändras på ett dåligt sätt.

Vi förstör naturen med alla våra bilar och fabriker, men också andra saker. Det som är bra är att teknologin utvecklas dag för dag och vi blir allt smartare och får mer erfarenhet.

Själv spelar jag fotboll och är mycket intresserad av alla möjliga sporter, men jag älskar också att vara ute. Därför vill jag rädda naturen och miljön.

Årstiderna förändras och man sprutar mer och mer kemikalier på vår mat för att den ska växa snabbare och ge större skörd.

Både människorna och naturen härskar på jorden. Naturen visar oss ibland att den är mäktigare än oss, genom en flodvåg eller jordbävning.

Vi människor tänker ibland lite för ofta på oss själva och tar inte hänsyn till det vi gör mot naturen och djuren. Vi förstör naturen helt enkelt, många vet det men gör inte någonting åt det.

Ensam kan man inte rädda den här planeten från att bli ett dammoln fullt med föroreningar och högt koldioxidvärde i luften. Men visst kan man göra skillnad och tillsammans kan man göra vad som helst.

Till exempel om varje människa skulle cykla till jobbet eller cykla till postlådan istället för att ta bil och sluta kasta skräp i havet och på gatan så sker en förändring.

Som jag brukar säga ibland så är en kvist lätt att knäcka men flera kvistar tillsammans är svåra att knäcka.

Jag tror att vi människor har varit dåliga på är att samarbeta med naturen.

Skulle vi börja sammarbeta med naturen så skulle också naturen börja sammarbeta med oss.

Costin Moise (prao)