DELA

Saker som görs i religionens namn

Religion. Finns det någon som missbrukats så mycket som religion?
I en tid av isolationism, nationalism och främlingsfientlighet verkar religionen vara verktyg för i princip vilken argumentation som helst. Och jag som trodde de flesta religioner i grund och botten hade positiva budskap…

Härom dagen såg jag ett klipp på nätet från en valdebatt i Irland där en pastor Matt Prater gick åt premiärminister Kevin Rudd gällande samkönade äktenskap. Pastorn kunde inte förstå varför regeringschefen hade ändrat uppfattning, speciellt inte eftersom Rudd är en god kristen.
Ni som är familjära med den utomordentliga tv-serien ”Vita Huset” känner kanske igen vad som hände sedan. Premiärministern var uppenbart beredd på frågan och gillrade sin fälla. Målmedvetet ledde han pastorn till stupet genom att få pastorn att fråga ”varför tror du inte på Jesu ord i bibeln?”.
Rudd svarade, i bästa tv-presidentstil: ”Nå, kompis, om jag skulle se det på det sättet så säger bibeln också att slaveri är ett naturligt tillstånd.”

I går läste jag en debattartikeln på den amerikanska kvinnosajten xojane.com. Den var skriven av en fjortonårig flicka som blivit kallad hora. Anledningen är att hon anser att de nyklubbade lagarna som kraftigt inskränker rätten till abort i Texas är fel. Därför anslöt hon sig till en protest och skrev, tillsammans med en kamrat, ett plakat. Texten löd: ”Jesus isn’t a dick so keep him out of my vagina” (ungefär: Jesus är inte en penis så håll honom borta från min vagina”).
Flickan är övertygad om att kyrkan och staten ska hållas åtskilda, men de starkaste argumenten för lagförslaget kom från den kristna högern i Texas och motiverades med bibelcitat. Den som ytterst drev igenom förslaget är förre presidentkandidaten Rick Perry, som ofta kritiserats just för att blanda ihop religion och politik.
Nåväl, åter till flickan och artikeln. Hon berättade att när en bild från protesten lagts ut på nätet började hatet. Hon kallades hora, hennes föräldrar skälldes ut, någon ville till och med anmäla föräldrarna för barnmisshandel. Det mesta skedde med en religiös underton.

Vad är det som gör att den rasande mobben på nätet, Rick Perry, pastorn i Irland, terrorister av allehanda religiösa tillhärigheter, hela länder och snart sagt alla som är arga ger sig rätten att använda religionen som slagträ?
Har vi verkligen inte kommit längre än korstågen? Är inte den tiden förbi då vi måste förnedra eller bomba sönder varandra i religionens namn?
Är det inte dags att vi ser religionen för vad den är – något som ger styrka och själslig vägledning för den troende. Något privat. Något gott.
Och inte ett slagträ att använda mot fjortonåriga samhällsengagerade ungdomar.