DELA

Saker jag aldrig hade gjort för ett år sedan

För ganska exakt ett år sedan tackade jag ja till ett stipendium som skulle ta mig och min kompis till Ghana i drygt två månader för att samla in material till vår kandidatuppsats inom fältet för fred och utveckling.

Efter minutplanerande och minimalistpackande var vi redo och i oktober bar det av för oss och våra ryggsäckar. Att det skulle bli en stor utmaning fattade vi redan från början, två personer med enormt behov av egentid i ett och samma rum i nio veckor är liksom inte världens bästa ekvation.

Hur ofattbart annorlunda varenda liten del av livet blir redan första dagen på plats hade vi dock inte räknat med. Dessutom är vi båda två obotliga kontrollfreaks. Vår kontaktperson på plats hade vi endast pratat med via mail och han kunde inte komma och hämta oss där vi landade med flyget mitt på savannen utan minsta tecken på civilisation i närheten. Istället skickade han sin chaufför. Till råga på allt hade vi gett oss iväg utan att ha ett garanterat boende i andra änden. Såhär oss emellan kan jag berätta att detta är perfekta förhållanden för att tänja på sina egna gränser. Här är ett urval av saker jag nu kan bocka av från min to-do-list, saker som hade varit otänkbara för mindre än ett år sedan:

Dela tandborste. En av oss hade råkat packa ner sin egen i det incheckade bagaget ombord på den åtta timmar långa flygresan som gick över natten mellan Dubai och Accra i Ghana. Vi släpper bara all stolthet vi har här och nu sa vi och gjorde det.

Duscha med öppen badrumsdörr. Det var strömavbrott, det var kolsvart ute och vi hade bara en batteridriven lampa. Jag behövde den för att inte riva ner allt som balanserade på de smala hyllorna i badrummet och resesällskapet behövde den också. Jag vann lampan på sten, sax, påse men fick i stället låta dörren stå öppen för att släppa ut ljus i sovrummet.

Gå tre veckor utan att duscha. Vad kan jag säga? Vatten i kranen när man vill är inget man tar för givet i alla länder.

Klaga på kylan en morgon då temperaturen ligger på +29 grader. Det mesta känns kallt när snittemperaturen under eftermiddagen låg på 38 grader.

Flytta till ett land vars språk jag inte har en susning om. Tjeckiska är minsann ingen lek, men efter Ghana var Prag helt på egen hand piece of cake.