DELA

Sådan är nu ålänningen

Om man vaknar i ottan en helgmorgon och slår sig ner för att läsa veckans lokala blad i lugn och ro är det lätt att börja förtvivla på mänskligheten.

Alltså; Hurudan är ålänningen egentligen? Eller ska vi säga, hurudan är människan egentligen?

Girig? (Man säljer aktier för miljoner så snart tillfälle ges och skaffar hus och båtar och reser på långresor.)

Egoistisk? (Första prioritet är och förblir den egna personen, sedan familjen, sedan släkten.)

Lat? (Man orkar inte/kan inte/vill inte/har inte lust hitta på nya saker.)

Falsk? (Man lovar och lovar, företag lovar att stanna kvar på den lilla ön – nä, vi bara skojade. Ni får 60 miljoner i vindkraftsstöd –nä, vi bara skojade.

Rädd? (Företagsledningen lägger munkavle på de anställa, till och med på fackets representanter, och alla hundra tystnar. Till och med fackfolk säger att ”de lyder” sina big bossar och vågar inte uttala sig i offentligenheten. Men nej, betänk, media vill inte ha information om en framtida företagsplan eller ekonomiska uträkningar. Det tidningar vill veta är hur ledsna/förbannade/besvikna anställda är och vad som kan göras, vad som kan sättas emot hotet. Får man sparken bara för att man säger pip i tidningen?

För att man berättar hur folk mår? Tror någon verkligen det? Minns att den generella regeln är att förtroendemän och arbetarskyddsfullmäktige är de som måste lämna arbetsplatsen sist, de har ett speciellt anställningsskydd, en regel som tillkommit för att de anställdas representanter ska känna full frihet att uttala sig utåt. Minns också att jo, vi har faktiskt yttrandefrihet i landet. Till och med här på Åland.)

(Eller så flyr man styrelsen när man som bäst behövs.)

Nu är det nog med mänsklig svaghet.

Den som begrundar sina hyss får nytt hopp.

Eller seriöst, vi har i vår kristna kultur ett system för att tänka över brister och tillkortakommanden, be om förlåtelse och få förlåtelse. Det är ett effekt sätt att ta nya tag. Gå vidare utan att gräma sig över sin egen svaghet.

Vad får vi då? Generositet, kreativitet, energi, lust, sanning, mod.

Förtvivla ej du lilla hop.