DELA
Foto: Porträtt Ida Jansson

Så överlever du mörkret

Efter många års fältstudier i ämnet nedstämdhet på grund av mörker och kyla önskar jag att jag kunde säga att jag utarbetat ett recept, ett botemedel mot den här hopplösheten som infinner sig när man inte sett solen sedan augusti.

Jag är ständigt utmattad, omotiverad och håglös under de nio vintermånaderna som vi har här i Mordor. Något botemedel har jag som sagt inte kommit fram till, men jag har några tips på hur du överlever tills april nästa år när vi förhoppningsvis ser solen igen.

1. När livsandarna tryter , det är kolsvart när du går till och från jobbet och all energi går åt till att jobba, äta och sköta din personliga hygien så är det inte lätt att dessutom hitta ork till att träna.

Kom ihåg att överläkaren Anders Hansen, som skrivit boken Hjärnstark, menar att 20–30 minuters promenad skyddar mot depression och får oss att må bättre. Maraton kan du träna inför när solen är tillbaka. (Så tänker åtminstone jag).

2. D-vitaminbrist kan orsaka bland annat muskelsvaghet, koncentrationssvårigheter och nedstämdhet. Vi får i oss vitaminet genom maten och så bildas det i huden när vi är ute i solen. Det kan ju bli ett problem när det inte bara är kolsvart merparten av dygnet utan dessutom så kallt att man inte klarar sig utan tre lager långkalsonger.

Ta en promenad på lunchen eller ät mat som innehåller mycket D-vitamin.

3. Laga trerätters middag en sketen måndag och bjud in några vänner. Kom ihåg att även en Ristorante-pizza är god tillsammans med en öl i trevligt sällskap.

Menyn behöver liksom inte bestå av aladåb, pilgrimsmusslor och flamberade bananer.

4. Bada bastu! Hyr en, kanske tillsammans med en kompis, om du inte har en själv. Helst i närheten av sjön så att du kan ta ett dopp med jämna mellanrum.

I värme producerar vi serotonin och oxytocin som gör oss gladare, motverkar stress, nedstämdhet och aggression.

5. Dyk ner i Netflixserier, böcker och ljudböcker. När livet i Norden är dötrist och grått så är det perfekt att man kan försvinna in i en bok eller en tv-serie.

6. Eftersom solen numera går ned innan den ens har gått upp (nästan) så stannar man med fördel inne vissa kvällar.

Sortera kläderna i garderoben eller färgkoordinera bokhyllan. Inventera köksskåpen och sortera alla kärl i storleksordning.

7. Börja med ett projekt. Framkalla och sortera alla tusentals bilder från lucia 1997 och klistra in dem i ett album.

Häng upp de finaste fotografierna på väggen. Börja sticka en varm tröja, virka disktrasor eller klä om dina köksstolar.

8. Börja med en fredagstradition. Min är en fredagsöl på Pub Ettan tillsammans med likasinnade vintertrötta vänner när vi släpat och kämpat oss genom arbetsveckan på bara knän.

På Ettan är man välkommen precis som man är. Hålögd, med stripigt hår och nariga läppar. De här fredagarna längtar jag till hela arbetsveckan.

9. Kom ihåg att för exakt ett år sedan den här tiden så trodde du inte heller att solen någonsin skulle gå upp över det Mordor du bor i. Men det gör den.