DELA

Så många sätt att bli utskämd

Det kan hända så mycket pinsamt när man är ute och surfar och flackar runt på Facebook.
I hastigheten kan man skriva i en chatt med kolleger (där det avhandlas om det ska bli någon afterwork med bortflyttad kollega på fredag) att man vill veta om pappan ska hämta yngsta sonen.
Den frågan hörde förstås hemma i en annan tråd, men fick sitt svar av en kollega i en annan stad, som meddelade att det funkar.

Man kan halvt i misstag klicka på en länk (ingen gör ju sånt med flit) om hur någon klämde en gigantisk pormask, och NI HAR INGEN ANING om vad som kom ut, och då syns det i flödet att man har gjort det och ens barn tycker att det är jättepinsamt.

Eller så kan man nästan som en tvångshandling gilla någons statusuppdatering som man inte alls gillar, eller råka skicka en vänförfrågan till nån man inte känner, eller hamna i ett oändligt flöde av relaterade artiklar som slutar nånstans där man alls inte vill vara.

Glöm det där med anonymitet. Har man högst diskret sökt recept på familjens ipad, poppar de upp i månader efteråt. Har man tittat på kläder i en viss storlek överfalls man av erbjudanden om generösa plagg i glada mönster.

Och förstås, är jag så dum att jag har mina konton öppna på en gemensam läsplatta, kan märkliga meddelanden dyka upp med mig som avsändare. Jag kan plötsligt ha skrivit till min son i Göteborg att han skämt ut familjen och att jag aldrig vill se honom mer, eller gilla AK-47 och islandshästar.

När ett heminrednings- och snickeriprogram i Sverige för ett år sedan gjorde ett inslag på 1 april om wifi-el, var det en mig närstående person som följande dag gick till en elektronikbutik och frågade om hon kunde få köpa en sådan attrapp.
Hon kunde flera månader senare inte berätta om incidenten utan att rodna.

Expediten hade frågat om hon kanske inte sett programmet till slut, för det hade varit en liten knorr.
April, april.

Jag är fullständigt övertygad om att teleportering inom en nära framtid kommer att bli möjlig. Liksom hologram-samtal och känsel-tv. Tänk så många nya pinsamheter som kommer att stå oss till buds, och tänk så daterat det ska kännas att folk en gång gömde porrtidningar under madrassen.

Nina Fellman