DELA

Så blir du lycklig

Skogsvild, ovårdad, brunbränd, klädd i samma gamla mjukisbyxor som hon gått i sedan midsommartid, utan tvätt, sitter Inga Heller och läser gamla veckotidningar. Otroligt nog – bland all parfymreklam, krämreklam, klädreklam, skönhetsinstitut och sparesor-reklam – hittar hon en förlösande formel.
Det finns ett snabbt smärtfritt och kostnadsfritt sätt att bli lycklig: Det är enkelt: Försök att undanhålla dig så mycket som möjligt från reklam.

Reklam bygger upp fruktan. Du blir rädd för att inte vara populär, inte snygg, inte ”inne”, inte hänga med, inte lukta gott, inte ha de rätta attributen – som bilen, mobilen, båten, huset, och tja, hundar, katter, babyar och snygga makar verkar också hanteras som attribut.
Undanhåll dig alltså. Så blir du inte rädd. Så inbillar du dig att det finns människor i din omgivning som uppskattar dig. Som du är. (Man kan ju fråga om man tvivlar.) Så inbillar du dig att du är tillräcklig. På alla fronter. Både snygg och smart och välklädd och välluktande.
Sedan finns det väl inte så mycket annat att göra än ta en skogspromenad. Då blir man skogsvild. Och lycklig.

I tidningar går det snabbt att bläddra förbi reklamen. Radio- och tv-kanaler med reklam kan man låta bli att lyssna/se på. Eller stänga öronen/ögonen vid reklamavbrotten. Utomhusreklamen gör det svårare. Det är inte tillrådigt att blunda när man kör förbi Sparhallsgubben och Svampen strax intill. Se så mycket som möjligt åt andra hållet bara.
Man kunde börja en dag att försöka undvika reklam så långt som möjligt. Då skulle man antagligen upptäcka vilka stora mängder av fruktansvärda – bokstavligen – budskap som väller över oss hela tiden.

Själv har Inga Heller kikat lite på lap-top-reklam på sistone. Det är verkligen intressant. Man borde vara minst dataingenjör för att tillgodogöra sig alla siffror som räknas upp.
– Alltså du kan inte bara vara en kvinna på 50 som går runt i butiker och fråga efter en lap-top, säger Storsonen. Du blir skinnad. Upplurad.
– Äh, möjligen utskämd, svara Inga Heller kavat. Jag kan köra bil utan att ha en massa siffror i huvudet och veta precis hur motorn funkar. Jag kan använda både mobil, tvättmaskin, diskdito och tv utan att ha nån som helst tekniskt koll.
Hon börjar med att läsa annonser. Siffror, siffror och siffror. På ett enda ställe – i en damtidning – finner hon äntligen den enda information om en lap-top som hon anser sig behöva:
”Finns i elva färger!”

Vad gäller all annan reklam ska hon fortsättningsvis blunda. Och bli lycklig.
Å andra sidan är hon många gånger beredd att säga som Eckerödamen, som var helt ärlig en vacker dag i tv-reklamens barndom:
– Jag tycker det är roligt med reklam, jag!

KIKI ALBERIUS-FORSMAN