DELA

Rutiner – bra men omöjliga att hålla

”Människan är i grunden ett vanedjur som mår bäst av rutiner”. Så har psykologen Per Johnsson sagt till svenska Hemmets Veckotidning.

Och visst är det så. I alla fall för mig. Jag älskar rutiner. Jag behöver rutiner. Jag frodas i rutiner. Ändå är jag helt rutinlös. Typ. Eller, i alla fall när det kommer till bra rutiner.

De dåliga hänger med utan att jag behöver anstränga mig särskilt men de bra rutinerna – de lyckas jag aldrig hålla vid liv.

Hur jag än försöker så går det inte. Börja dagen med en morgonpromenad? Kanske en eller två dagar i rad men den tredje tar jag kompledigt från motionen.

Äta en hälsosam frukost? Eller överhuvudtaget äta frukost? Inte en chans. Jag har inte tid, jag har inte lust och jag har definitivt inte ingredienserna.

”Du behöver rutiner, Victor”. Mamma som är i farten igen. Hon slutar aldrig sprida sin visdom.

Klart som fasiken att jag vet det, men har jag inte lyckats på snart 27 år så lär jag inte bli en vinnare nu heller. Har man skippat träningen och gått för kokosbollarna fem av fem gånger i veckan under merparten av sin vuxna ålder så har man inte karaktären som behövs.

”Du kan nog bara du vill, Victor”. Nej, mamma. Faktiskt inte. Jag har velat i över 26 år utan att någonting har hänt.

Jag vet att ni känner igen er. Inte alla, kanske inte merparten men i alla fall några. Om ni känner igen er så håller ni säkerligen också med om detta: Förändringar försöker man alltid genomföra på en måndag.

Hur många gånger har man inte tänkt ”från och med måndag ska jag ta tag i mitt liv”, för att sedan kasta in handuken på tisdagen, eventuellt onsdagen eller kanske redan på måndag kväll?

Och ärligt talat. Är man så korkad att man på riktigt tror att det ska gå bättre på en måndag istället för en torsdag då man först tänkt tanken så har man inte förutsättningarna att lyckas. Då lär man förbli en rutinlös fetknopp utan vare sig muskler eller självdisciplin.

”Men du är bra på andra saker”. Tack mamma! Det har du faktiskt helt rätt i. Jag är grym på att snusa, otroligt bra på att vända på dygnet när jag är ledig och en mästare på att se sliten ut. Guldstjärna!