DELA

Rösta mer!

Jag tycker om röstning. De gör saker och ting så enkla. Folket får säga sitt.

För att roa er som inte ännu tröttnat på lagtingsvalet 2015 kan jag berätta vilka personer som skulle kommit in om vi hade direkta val. 26 av lagtingets 30 ledamöter är de som faktiskt är populärast bland ålänningarna. Men Petri Carlsson (MSÅ) på 25:e plats kommer inte in. Carina Aaltonen (S) kommer in i stället, trots att hon är på en 32:a plats enligt jämförelsetal.

Anders Eriksson (ÅF), Tage Eriksson (C) och Annette Holmberg-Jansson (MSÅ) hör till ålänningarnas topp-30, men slås ut av Sara Kemetter (S) på 42:a plats, Igge Holmberg (S) på 48:e plats och Fredrik Fredlund (Ob) på 55:e plats.

Så kan det gå och det känns säkert bittert för dem som trots allt hör till de 30 personer som ålänningar helst vill att ska styra Åland.

Då är det enklare med Luciaval, där blir den som får flest röster Lucia och resten är tärnor, oberoende av hur många röster man får. Ännu har man (hoppas jag) inte kommit på att rangordna tärnorna efter röstantal. Att den som fått näst mest röster får gå och stå närmast Lucia.

I svenska Melodifestivalen är det alltid fel låt som vinner, oberoende hur många röster den får. Men där har man under många är arbetat fram ett komplicerat system med felkopplade telefonsamtal och textmeddelanden som hamnar i en återvändsgränd, i kombination med en internationell och en nationell jury. Allt totalt vattentätt så att ingen ska kunna säga vem som egentligen hade den populäraste låten.

Ännu mer komplicerat blir det i den internationella finalen, där man systematiskt gjort det omöjligt för européerna att välja på sin favoritlåt utan att företa en utlandsresa. Eller emigrera inom Europa. Och det finns säkert sådana som väljer att bosätta sig utomlands för att ha en chans att rösta på sitt hemlands bidrag. Samtidigt som de skäller på grannländer som röstar på varandra.

Vi röstar helt enkelt för lite, trots att vi lever i ett demokratiskt samhälle. Vi skulle faktiskt kunna utöka demokratin hemma till att vi röstar om vem som ska laga mat, städa och handla. Naturligtvis med en moders vetorätt. Jag skulle tro att det är val som ingen vill vinna.