DELA
Foto: Amanda Näsman<07_Bildrubrik>LEDIG SOMMAR Elsbet Jansson och hennes man ser fram emot deras första lediga sommar och allt vad den kan erbjuda.

”Rörd av all kärlek”

Bland rosor och buketter hittar vi dagens ålänning Elsbet Jansson, från Jomala. Ehns ram och hobbyaffär fyller femtio år och det firas med kaffe och bullar. Elsbet har tillsammans med sin man Rainer drivit affären sedan 1966, då de efterträdde de förra ägarna. Men nu är det även dags för dem att lämna affären till andra händer.

Vad lockade er att för femtio år sedan ta över affären?

– Jag jobbade på parfymeri när jag var ung, och tyckte det var underbart att man kunde ha en egen butik. Jag och min man brukade göra dockor och träfigurer som vi lämnade till försäljning på Ehns och en dag blev vi erbjudna att ta över, och det kom som en blixt från klar himmel. Vi ångrar inte att vi köpte affären, det har varit femtio roliga år.

Hur känns det att sälja affären?

– Vi bestämde förra våren att vi skulle sälja, så vi har hunnit processa det och det känns bra.

Har många kommit hit i dag på födelsedagsfika?

– Ja, folk har kommit med jämn ström hela dagen. Och mycket blommor har vi fått, inte bara av vänner utan också av kunder.

Kommer butiken att fortsätta efter er?

– Jo det tror jag, det har funnits intresse av olika köpare. Så affären fortsätter och det är roligt.

Hur länge kommer ni att ha öppet ännu?

– Vi kommer vara kvar till början av sommaren, men sedan blir det en ledig sommar för oss.

Vad tänker ni göra i sommar?

– Ja det får vi se, det är lite svårt att veta vad man gör en sommar, säger Elsbet och börjar skratta.

– Vi har inte haft en ledig sommar på femtio år. Men vi kommer att vara ute och jobba med våra hobbyn, så får vi experimentera och se hur man har mest roligt.

Vem vill du hälsa till?

– Till alla våra underbara kunder. En sån här dag blir man rörd av hur mycket kärlek man får av kunder. Mer än man kan tänka sig inom en sån här bransch.

Amanda Näsman