DELA

Röda bussen är vit

Nu har Inga Heller tagit i bruk sitt favorittransportmedel; damcykeln. I och med detta tackar hon för en intressant och givande buss-säsong. Hur gärna hon än vill hjälpa upp vår fenomenala stadsbuss´ passagerarstatistik måste hon nu tänka på sig själv, träna upp cykelmuskelaturen och skaffa sig frisk luft på väg till och från arbetet.

Det är lätt att ta bussen i Mariehamn. Det är bara att hoppa på. Gratis är det också. Inga behöver man stå och skramla med småpängar. Gott så.
Men eftersom bussarna i denna stad kör i en åtta så finns det en skärningspunkt där den buss som går söderut svänger norrut och vice versa. Mitt i denna skärningspunkt bor Inga Heller. Det viktiga för henne är att säga ”Röd norrut”. Simpelt!
Under denna vinter anlände hon till redaktionen var och varannan morgon med spännande historier på temat konsten att komma på jobb. På begäran sprids nu dessa över en större skara.

Dag ett: Går på fel buss. ”Grön norrut” står det. Får gå från Sjukhusbacken.
Dag två: Det står ”Till centrum” på bussen. Inga Heller vinkar den till sig. Det visar sig att den egentligen är ”Röd norrut”. Bra.
Dag tre: En buss stannar.
– Du ska med mig, säger den snälle chaffisen. Du har missat den röda bussen.
Han kör ner mot Magasin, får rött ljus på Ålandsvägen. Då ringer han och säger åt den andra bussen, den röda norrut, att vänta. Service!
Dag fyra: En hel buss har försvunnit. Det är en ny chaufför och det är halka. Den blå bussen stannar och den snälle chaffisen säger att hon måste åka med honom. Först kör han till Strandnäs skola. Sedan kör han privatbuss med Inga Heller till Nyan. Han hade ändå ärende till Dalbo.
– Nu gör vi två flugor på smällen, säger den snälle chaffisen.
Dag fem: Det är dagen före julafton. En man från Gambia och Inga Heller är de enda passagerarna. De bjuds på pepparkaka. Trevligt!
Dag sex: ”Grön norrut” står det på bussen. Det visar sig att den går söderut. Inga Heller går av efter ett något irriterat samtal ”Hur kör du egenteligen?”
Dag sju: Chauffören påstår att grön buss blir röd vid Magasin.
Dag åtta: Samma chaufför erkänner att han sa fel dagen före. Men söderut blir norrut, därom är alla överens.
Dag nio: Det står ”Till centrum”. Inga Heller vinkar in den. Det gör hon med alla bussar numera.
– Röd norrut, frågar hon.
– Japp. Så är det.
En passagerare skrattar åt henne.
– En del frågar varje dag hela året, säger hon.
– Det behövs, svarar Inga Heller.
Dag tio: ”Grön norrut” stannar.
– Har du sett en liten buss, frågar den snälle chaffisen.
– Nä.
– Kom med mig då.
Inga Heller inser att hon gör klokast i att lyda.
Dag elva:
– I dag är röda bussen vit.
Säger den snälle chaffisen. Så är det.