DELA
Foto:

Rockgubbarnas tid är över

Det här kanske upprör vissa, men rockgubbarnas tid är över. För hur intressanta är egentligen Rolling Stones och AC/DC år 2016? Inte jätte. Inte för mig i alla fall.

Nu generaliserar jag förstås lite, men hur många gamla rockband har egentligen släppt något riktigt bra de senaste åren? Och hur bra är dessa 70-plussare live? Det kanske har att göra med att band som dessa hade sina storhetstider långt före jag föddes och att jag därför inte har speciellt starka kopplingar till dem. Men jag personligen skulle mycket hellre se ett ungt, nyskapande och piggt band än ett gammalt rockband med en sjundedels originalmedlem kvar i livet.

Jag har förstås inget emot att rockgubbarna fortsätter göra sin musik. Inte alls. Jag tycker bara att det kanske är dags för dem att stiga åt sidan och ge plats på världens arenor och festivalscener åt alla de nya förmågor vår härliga musikvärld har att erbjuda.

En överväldigande majoritet av de stora festivalernas bokningar består fortfarande av män. Rockgubbarnas rockgubbsfestival, Sweden Rock, till exempel bokade förra året 96 procent manliga akter. Det här är ju så klart inte samhällets älskade rockgubbars fel. Det är bandbokarnas. Bandbokarna som år efter år bokar samma gamla stofiler för skyhöga summor. Bandbokarna som gång på gång kommer undan med ursäkter som ”vi ger publiken vad de vill ha” eller ”det finns helt enkelt inte tillräckligt många kvinnliga artister”, vilket är ren lögn. Det finns hur mycket kvinnliga (och andra icke-manliga som inte identifierar sig som kvinnor förstås) artister och band som skulle locka lika mycket folk som gubbarna, och framför allt göra bättre konserter.

Roskilde , Bråvalla, Primavera, Fishbait, Rockoff och alla andra festivaler. Jag ger er en riktig guldchans nu. Eftersom era bandbokare ibland verkar ha fastnat i år 1979 och blivit oförmögna att hitta alla de fantastiska, nya artisterna så hjälper jag er lite på traven. Här är några band och artister som jag och tusentals andra mycket hellre skulle vilja se än de gamla gobbarna: 1. First Aid Kit 2. Tame Impala 3. Silvana Imam 4. The War On Drugs 5. HAIM

Ivar Jansson