DELA

Ridcheckar vore bra för Åland

Veckans bästa dag är fredag.
Då far jag till stallet där har jag har ridit sedan det året jag fyllde sju år, och intresset för hästar avtar inte.
Ridsporten utmärker sig på det sättet att utövarna är jämställda på hästryggen. Ålder eller kön spelar ingen roll, vare sig i ridskolegruppen eller i tävlingssammanhang. Det är i stället kunskapsnivån som räknas.

Fler borde rida men det är en dyr sport.
I Nacka kommun utanför Stockholm delar man från och med nästa år ut så kallade ridcheckar till alla ungdomar mellan 10 och 16 år som rider eller vill börja rida på ridskola. Förslaget om en ridcheck lades fram första gången 2009 och checkarna har blivit mycket uppskattade både bland unga ryttare och deras föräldrar.
Målet är att sänka ridkostnaderna med över 50 procent och på så sätt kunna få fler barn och ungdomar att börja rida samtidigt som man ska hålla kvar så många ridskoleelever som möjligt även under ekonomiskt svåra tider. På sikt vill man kunna öka antalet ridskolor i området. Det skulle bidra till ännu fler nya elever som förut haft för lång väg till närmaste ridanläggning.
Hästar ska ha foder, stallplats, utrustning, medicin med mera. Ridsporten är den näst största och även näst dyraste sporten i Sverige. Men ridningen får ändå klart mindre av allmänna medel än andra idrotter. Undersökningar visar också att flickor får en mindre del av de resurser som finns för ungas fritid än vad pojkarna får.
En ridcheck kan vara en insats bland flera som kan behövas för att utjämna skillnader mellan flickors och pojkars möjligheter att utöva sina önskade fritidsaktiviteter.
Något annat som har diskuterats är ifall ridcheckarna bara ska delas ut till barn och ungdomar som rider på ridskola, eller om de som har egen häst också ska få ridcheckar för att betala sina träningar för de tränare de rider för. Det skulle på sikt kunna leda till att antalet träningar som betalas med svarta pengar minskar.
I Nacka kommun kommer checkarna åtminstone till en början bara att delas ut till de som rider på någon av kommunens ridskolor. Men ingenting säger väl att man måste göra likadant överallt?

Här på Åland red cirka 450 personer på ridskola år 2006. Skattebetalarnas pengar skulle kunna gå till ridcheckar på samma sätt som de går till fotboll eller ishockey. På så sätt skulle många fler få möjlighet att rida och hålla på med hästar.
Jag hoppas att den här typen av ridcheckar införs på Åland också.

Matilda Quarnström (prao)