DELA

Resdrömmar

Vem längtar inte bort den här tiden på året? Särskilt nu när man ställt om klockan och det är mörkt redan klockan sex, man hinner ju banne mig knappt se solen överhuvudtaget.
Charterresorna säljer säkert som smör i solsken och jag är inget undantag. Trots haltande ekonomi surfar jag runt på researrangörernas hemsidor i jakt på billiga, solsäkra och intressanta resmål. Det här är vad jag hittat:

Kap Verde. Ö-gruppen söder om Kanarieöarna faller väl knappast in under billiga resmål, men solsäkert lär det vara där strax ovanför ekvatorn. Skulle man vara gjord av pengar skulle man semestra där i två veckor, och kombinera ö-livet med fyra dagar safari i Senegal. För min del kan det möjligtvis bli en rabatterad sista minuten, det är enda möjligheten.

Gambia. Resorna hit är billigare än de till Kap Verde men lika varmt och solsäkert ska det vara. Enligt bekanta som varit dit är det värt ett besök, och kanske är det dags att ta reda på om de har rätt. Att landet endast ligger två tidszoner från oss ger pluspoäng, men malariasprutan som man måste fixa före avfärd drar ner poängen en aning.

Egypten. Beprövat resmål dit jag redan varit två gånger. Härligt klimat, underbara korallrev, billigt och bra, men att resa med endast tjejkompisar resulterar i en hel del jobbiga efterhängsna karlar. Frågan är om man är villig att leva med dem ännu en semester. Tror inte det.

Thailand. Inte heller särskilt billigt, men någon gång måste man väl testa resmålet som lockat halva Nordens befolkning österut. Vietnam och Kambodja känns fräschare, och det kanske inte spelar så stor roll vilket av landen man slutligen väljer. Klimatet lär vara det samma, priserna ligger på samma nivå och enligt researrangörerna är de guldkorn alla tre. Tidsskillnaden kräver nästan två veckors semester. Där sätter nog ekonomin stopp.

Kanarieöarna. Jag har aldrig någonsin satt min fot på öarna och ändå har jag tusen förutfattade meningar. Kanske det är orsak nog att boka biljett till grisfesternas Mekka. Vem vet, jag skulle kanske gilla de överexploaterade öarna, vädret skulle kanske visa sig från sin bästa sida och maten skulle kanske vara underbar. Någon gång lär man väl hamna dit, vare sig man vill eller inte.

Lund. Absolut det mest prisvärda alternativet. Milt klimat ska det vara större delen av året också, och restaurangerna och caféerna i staden är klart godkända. Lillasyster skulle bli glad om hon fick besök och min ekonomi skulle må betydligt bättre om jag nöjde mig med en kort resa söderut.
Vi får se vad det blir.

MALIN LUNDBERG