DELA
Foto:

Reflexer framför ratten

Häromdagen körde jag hem från jobbet i höstmörkret strax efter klockan 17 på eftermiddagen. Det är ovant för mig. Vanligtvis jobbar jag kvällar och det enda sällskapet på vägarna vid den tiden är ett enstaka rådjur. Men den här veckan har jag jobbat dagtid och kunde därför sluta i lagom tid för att åka hem och äta middag med familjen.

Kanske skulle den där pojken också det. Tänk om han aldrig hade kommit hem. Tänk om jag hade kört på honom. Pojken utan reflexer som cyklade rakt framför bilden och inte hade någon hjälm. En snabb inbromsning hindrade en potentiellt dödlig olycka och jag hade hjärtklappning hela vägen hem.

Det värsta är att det inte är första gången. För några månader sedan mötte jag en familj på cykel på en mindre väg och körde långsamt förbi. Lillflickan, cirka fyra år, svänger då ut från kanten in mot körbanan. Som tur är hinner jag köra förbi, men jag minns fortfarande mammans paniska skrik.

Enligt en undersökning av forskare på Umeå universitet är 75 procent av alla trafikrelaterade olyckor som drabbar barn cykelolyckor. Vi har en tendens att släppa ut våra barn i trafiken för tidigt och har en överto på deras förmåga att tolka och förstå trafiksituationer. Dessutom, menar experterna, så hjälper det inte att försöka utbilda barn i trafiksäkerhet och sedan släppa ut dem att klara sig på egen hand eftersom det handlar om mognad snarare än kunskap. Före 12 års ålder borde alltså inte barn röra sig ensamma i trafiken överhuvudtaget, menar man.

Samtidigt uppmanas föräldrar att se till att barnen rör på sig och är aktiva för att förhindra bland annat övervikt och depression. Cykeln är också ett jättebra verktyg för barnen att frigöra sig lite grann och kunna röra sig mer fritt. Ett steg i utvecklingen till att bli en självständig individ helt enkelt. Så för föräldrar kan ekvationen bli svår att lösa.

Här på Åland finns det gott om cykelbanor att cykla på, men att kunna undvika trafiksituationer över huvud taget är svårt. För att bli inblandad i en trafiksituation som kan gå snett krävs det bara ett trafikljus eller, som i det här fallet, ett övergångsställe. Under sommaren cyklade jag själv ofta till jobbet, en sträcka på cirka 15 kilometer, och trots att jag har kunnat cykla i över 20 år och har haft körkort i tio har det hänt att också jag har slarvat med säkerheten. Hur kan man då lita på att en tioåring vet hur man ska agera? Nej, låt de vuxna ansvara för trafikvettet. Även om de också, tyvärr, kan ha riktigt dåligt omdöme.

Och till alla föräldrar: Ungen ska ha hjälm och reflexer på sig. Det är ett minimikrav. Annars är det skjutsning som gäller.