DELA

”Räkna inte med att få göra så mycket”

”Räkna inte med att ni får göra så mycket under de första dagarna” är en av många saker mina föreläsare berättade för en drös ivriga journaliststuderande då de började pratas om praktik någon månad in på utbildningen, ”ha inte så höga förväntningar”.
Med de orden någonstans i mitt bakhuvud kom jag till Nya Åland för två veckor sedan, men också med vetskapen om att de finländska lokaltidningarna inte fungerar riktigt som de brittiska (jag studerar i England), så helt ärligt visste jag inte riktigt vad jag skulle förvänta mig.
Aldrig kunde jag väl tro att mina föreläsare kunde ha så fel! Från dag ett har jag fått jobba på riktigt, och också fast det kändes lite småförvirrande under de två första dagarna då det var något helt nytt för mig att jobba på en dagstidning, så har jag trivts hur bra som helst.

Det har påmint mig om varför jag valde den yrkesinriktning jag gjort, för det är något som jag känner att jag ibland glömmer bort under alla mediaanalyser, akademiska uppsatser, lagböcker och alla som vägrar ställa upp på en intervju bara för att man är studerande.
Trots att vi nog också jobbar en hel del på sätt som ska vara så likt det verkliga arbetslivet som möjligt, kändes det skönt att få jobba på svenska för engångsskull, och på en plats som är betydligt mindre kaotisk än nyhetsdagarna jag är van med då ett gäng halvförvirrade studerande försöker få allt att gå ihop.
Med det sagt måste jag ju också tillägga att nyhetsdagarna i slutändan blir riktigt lyckade, eller tja, oftast i alla fall, trots allt kaos.

Medan många av de jag studerar med glatt berättar om sina ansökningar till BBC, The Guardian och The Times kände jag att lokaltidningar antagligen kunde ge mig mer då det kommer till att få pröva på hur yrket fungerar i verkligheten, och det är väl det praktik är till för, eller hur? Och jag har ju inte så himla bra koll på de där få utvalda som sen faktiskt fick en praktikplats hos alla de där stora namnen, men de jag hört prata om det har snopet berättat att det inte fick göra så himla mycket som faktiskt lärde dem väldigt mycket om branschen.
Nu då praktiken tar slut för min del finns det runt 25 artiklar med mitt namn under, vilket jag skulle tro är betydligt mer än många av de jag studera med skrapat ihop på tio dagar på The Guardian eller BBC.

Så, efter två veckor kan jag väl säga att allt det där vi fick berättat för oss inte riktigt var sant.
I alla fall inte för min del. Vill man lära sig massor och ha chansen att verkligen pröva på hur det är att jobba i branschen, då är lokal media the way to go!

Sandra Herraren