DELA

Radio Suomi – min kajplats i etern

Det är inte bara finskspråkiga pensionärer på Åland som gillar Radio Suomi.
Jag gör det också.
Radion i köket har en gammaldags kanalväljare där man byter station genom att vrida en knapp med- eller motsols. Och den har ingen digital ruta som visar vilken station man hamnat på.
När jag går från kanal till kanal, genom public service och kommersiell radio, stannar jag när jag hör en bra låt. Allt som oftast är det Radio Suomi som spelar den. Stationen har tydligen några programledare som har fastnat för vissa tidsperioder. Det är mycket sextiotal med Jake Nyman, till exempel. Han inte bara presenterar låtarna utan snackar om dom, vem som spelade piano här och vem som producerade där. Sånt som man sällan eller aldrig hör någon annanstans.
Häromveckan hörde jag på ett Radio Suomi-program där man får önska låtar. Någon lyssnare som gillade Steve Miller Band fick höra sin önskelåt och programledaren lät honom berätta om varför han valt just Steve Miller och vad som var så bra med honom. Mycket intressant, tyckte jag förstås.

Behärskar jag
det finska språket? Nja, det kan diskuteras. Jag gör mig förstådd och förstår enklare resonemang, typ om Steve Millers bästa plattor – Fly Like An Eagle, om ni frågar mig.
När musiken tystnar på Radio Suomi kan folk ringa in och prata om litet vad som helst, som ”Ring P1” om ni känner till det svenska debattprogrammet. Och eftersom jag ogärna rattar från station till station fortsätter jag lyssna på det finska pratet. Det är människor som du och jag, jag hänger inte alltid med men det är bra träning för hjärnan.

Men jag är en strölyssnare och för mig gör det varken till eller från om Radio Suomi hörs sämre när Ålands radio och tv hyr ut frekvensen till Steel FM, om det går så.
För andra är det en stridsfråga. Radions styrelseordförande konstaterade för ett tag sen att det finns många sätt att lyssna på radio nuförtiden. Om Radio Suomi hörs dåligt på radion kan man hitta stationen via en smartphone eller på nätet.
Det är sant.
Lika sant är att många som lyssnar på Radio Suomi är på den äldre sidan och att de varit passiva deltagare i den digitala revolutionen. Kanske har de varken smartphone eller dator. Sånt kostar pengar.
Medan många som gillar kommersiell radio, om det sen är Steel FM eller Rix FM eller Hot 102.9 i Springfield, USA, hittar dit utan Smedsböles master.
Nu när jag fått upp öronen för Radio Suomi kan jag fortsätta lyssna via telefonen vad som än händer i Smedsböle. Alla har det inte så bra.

Patrik Dahlblom