DELA
Foto:

Promenerar du så så är du inte död

Folk som är sjuka mår sämre än folk som är friska. Visst låter det som en sannolik sanning? Nästan som att man inte behöver undersöka saken för att våga tro på resultatet.

Så vitt jag vet är det heller ingen som har gjort det, undersökt. Det är bara jag som påstår att friska mår bättre än sjuka.

Så när någon påstod att pensionärer som promenerar snabbt lever längre än pensionärer som promenerar långsamt placerade jag detta i samma kategori. Men nej då, undersökningen är publicerad i The Journal of the American Medical Association. Om du har en dålig höft, problem med andningen, ont i knäna, ett litet ansträngt hjärta, då kan man anta att du promenerar långsammare än din jämnåriga granne, som är frisk som en nötkärna. Och då kan man på goda men tråkiga grunder anta att grannen är den som går på din begravning istället för tvärtom.

Nu är det alltså utforskat, även om vi hade trott på det också utan forskarhjälp.

Men så fick jag syn på något som verkade vetenskapligt. Att promenera ökar kreativiteten. Promenad, uttryckligen. Inte snabb promenad, inte jogging, inte långlöpning utan precis det jag kan tänka mig ifall jag inte har en bil inom räckhåll.

Det är forskare vid Stanford som har fått fram resultatet. Och det gäller oberoende av om du promenerar ute i friska luften eller på ett rullande band inomhus (vilket inte låter lika trevligt). Din kreativa förmåga är upp till 60 procent högre när du promenerar än när du sitter ner.

Steve Jobs, han som grundade Apple, och Mark Zuckerberg, som drog igång Facebook, var båda kända för att ha promenadmöten. Om det kallas så? Man stod upp och rörde på sig medan man diskuterade och kom fram till beslut. Kreativa beslut. Detta lämnas som gratis tips till alla med stagnerande processer.

Och hur mäter man kreativiteten? Det är väl där den svaga punkten finns, antog jag.

Man har haft folk att lösa olika uppgifter promenerande på löpande band respektive sittande inomhus framför en vit vägg samt promenerande utomhus eller knuffad i rullstol utomhus. Alltså inte bara stillasittande ute utan i rörelse, utsatt för samma synintryck, vinddrag mm som den promenerande. Och resultatet var hur tydligt som helst. Stod man upp och rörde på benen så löste man uppgifterna bättre än om man satt ner.

Men det finns undantag. Att gå och tänka ger ökat flöde i så kallad brainstorming, där man kastar fram idéer, prövar dem mot varann och kommer vidare. Men vid fokuserat tänkande lyckas man bättre om man sitter ner och koncentrerar sig i lugn och ro.

Så om ni, bästa läsare, framöver ser Nyans redaktion på promenad i stadens parker så vet ni att kreativiteten flödar. Anslut gärna och kom med fräscha tips så blir processen ännu mer kreativ!