DELA

Prima produktion av naturlig råvara

I min Njutargränd finns sjutton barn på sex hus.
Vi är välsignade, på alla tänkbara sätt.

Det finns de som delar in våra ungar i mörkrets och ljusets barn, utgående från om de är döpta eller inte. Jag ser ingen skillnad på det.
Inte ett enda barn i gränden har alla sina rötter på Åland. Minst en förälder i varje hushåll har inflyttat till Åland. Jag ser inte den skillnaden heller, mellan öster och väster och mitt emellan.

Så finns det de som tycker att vissa av grändens barn är mer naturligt tillkomna än andra, och vet ni, det syns inte heller.
Det jag ser är sjutton högt älskade, efterlängtade och välkomna. Somliga har bruna ögon, andra blå, några gröna. De flesta är så blonda de kan bli. Vi har ett överskott på pojkar. En del har gjort sina bestyr i tygblöjor, andra i Pampers.

Någon äter helst bara hamburgare. En är galen i att baka. En tror att han är Karlsson på taket. En sågs i söndags iklädd tomtedräkt. En vill åka till Indien. En vill bara sova. En är ett socialt geni. En säger att han heter Kotten.
Alla älskar sina föräldrar. Så välsignade är vi, att våra barn älskar oss med alla våra fel och brister. Fast en mamma skriker ibland, och en annan ofta går på möten. Fast en pappa glömmer saker och en annan somnar mitt i filmerna.

De frågar inte om de har kommit till på det naturliga sättet.
Min gissning är att det känns bra att leva.

Jag kan förstå, även om jag tycker att det är fel, att man utgående från sin religiösa tro fördömer homosexualitet. Jag kan förstå att man tycker att begränsade skattemedel ska prioriteras på olika sätt.
Men jag kan banne mig inte förstå, inte acceptera eller tolerera att man kallar vissa barn naturliga och andra onaturliga, på basen av hur befruktningen skett och vilket kön föräldrarna har.

Ett barn är ett barn. Det är kanske det största av livets mysterier, ett som inte ens en inbiten agnostiker kan värja sig emot.
För mig är det lika stort vare sig det är universums urkaos eller en skapares hand som pillrat ihop ett nyfött barns pyttesmå fingar och tår.
En plastpåse är onaturlig. Eller en bil.