DELA
Foto: Porträtt Kiki Alberius-Forsman

Pride hela året om

Inga Heller har hört via bekantas bekanta om två gamla bagare, två karlfolk alltså, som bott ihop en evighet och älskat varandra ännu längre, som stod med armarna omkring varandras axlar – och kanske rent av med lite mjöl på pannorna – och betraktade Prideparaden i Stockholm.

– Vad de orkar hålla på, ska de ha sagt.

Jätteroligt att de orkar, tycker Inga Heller. Fest och flärd och hålligång får vi aldrig för mycket av.

Men det är inte bara Regnbågsfolket som förespråkar medmänsklighet och varma hjärtan, tycker hon. Se på Rödakorsmarknaden! Det är ju i grunden samma budskap där. Och Luciatåget ska vi inte bara prata om.

Själv får hon sig samma budskap ipumpat med kraft varje söndag.

– Men man kan inte säga att all kärlek är bra kärlek i alla fall, muttrar gobbin. För man får inte ha sex med sin bror eller syster, hur gärna båda parter än sku vilja det. Och inte får man vara gift med två heller, eller tre eller fyra, hur gärna man nu sku vilja det.

Inga Heller påminner sig en gång när gobbin påstod att han skulle växla ut henne mot två 20-åringar på 40-årsdagen.

När den dagen var inne var denna fråga plötsligt inte ett dugg aktuell längre.

– Orka, sa han bara.

Skam finns däremot. I massor. Det är skamligt att vara fet och ful. Och ännu mer skamligt att inte bry sig, att inte träna, jobba, mäta, väga hela tiden. Att inte kämpa mot kilona och/eller fulheten. Att låta kroppen vara bara och inte göra den till ett enda stort livsprojekt.

Inga Heller ser framför sig fetknopparnas parad.

Om alla som påstår sig vara feta deltog skulle var och varannan människa komma med. Om alla som tycker sig vara fula också fick haka, skulle det bli trångt i gränderna, min sju.

Med pråliga färger och fjädrar och tusen färger skulle följet dra genom stan i en enda skamlös och salig röra.

Utpumpandet av kärleksbudskapet då?

Jopp, det får Inga Heller höra i våra kyrkors förböner varje söndag så där en kvart i tolv.

Och då är det inte bara den egna älsklingen man ber för, utan därtill alla olyckliga, ensamma, fattiga, sjuka, vilsna, missförstådda, missnöjda, samt för att alla med makt ska fatta kloka beslut samt för ett så gott liv som möjligt till alla alla alla.