DELA

Präktig skandal med valpengar

Riksjournalisternas envisa rotande i politikers valbidrag har avslöjat ljusskygga affärer av oanad omfattning.
I somras gick fastighetsaktiebolaget Nova Group i konkurs. När boet reddes upp kom det fram att bolaget hade sju miljoner mer i skulder än i tillgångar, och man frågade sig naturligtvis varför.
Då avslöjades det att pengar hade gått till lyxbilar, överdådig traktering på fina krogar och stora bidrag till föreningar med mycket nära band till politiska partier. Enligt konkursförvaltaren gav bolaget orimligt mycket pengar till valkampanjer inför riksdagsvalet 2007. Företagsledningens närmaste krets hade också lånat stora summor.
Även dotterbolaget Nova Kiinteistökehitys (fritt översatt ”fastighetsutveckling”) hade tidigare avslöjats med att betala ut frikostiga valbidrag främst till Centerkandidater. Bolagets vd häktades.
A
vslöjandena
har varit många sedan sommaren, och statsminister Matti Vanhanens (C) roll och insyn har granskats och ifrågasatts.
Det allra nyaste avslöjandet kom för bara några dagar sedan, och det är inget mindre än en riktigt präktig skandal. Två stiftelser med nära band till Centern har betalat valbidrag till partiets kandidater mot sina egna stadgar.
Den ena stiftelsen, Nuorisosäätiö (Ungdomsstiftelsen), har som syfte att hjälpa unga människor att få bostad. Därför har RAY, riksmotsvarigheten till Paf, gett årliga bidrag både till investeringar och allmän verksamhet. I år har Nuorisosäätiö fått 1,7 miljoner euro i investeringsstöd och 250.000 euro i verksamhetsstöd av RAY.

Nu har det
framgått att stiftelsen betalade 23.000 euro till Vanhanens presidentvalskampanj 2006 och några tusenlappar till stiftelsens ordförande Antti Kaikkonen (C) i de tre senaste valen. Från den andra stiftelsen fick Vanhanen 50.000 euro.
En obehaglig överraskning för RAY som nu har satt i gång en utredning och som genast beslöt att inte mera bevilja bidrag för allmän verksamhet, enbart för specifika projekt.
Men Kaikkonen tycker inte att han har gjort något fel. Ingen pudel där inte. Och Vanhanen tror inte att någon återbetalning av bidraget till RAY blir aktuell eftersom han säger sig inte veta vilka vägar valpengarna kommit in på. Hittills har bara någon enstaka kritiker föreslagit att han ska avgå. Jaja, Finland är inte Sverige.

Och Finland
är inte heller Åland. Dessutom vill man ju tro att Paf inte gödslar frikostigt med sina bidrag utan att mäkta kolla upp vad de används till.
Det är ju också betydligt lättare att hålla koll när man inte har så många mottagare som RAY som årligen ger pengar till 1.100 organisationer.
Förhoppningen är att valfinansieringen nu blir mera genomskinlig än tidigare. Och det gäller också på Åland.

ANNIKA ORRE