DELA

Posten är död, leve posten

Jag sitter vid datorn med en pepparkaka i högsta hugg. Man lär bli snäll av pepparkakor och just nu är behovet stort.
Det är lördag den 27 december. Jag har glad i hågen gått ut till postlådan – och konstaterat att den var tom! På postens hemsida finns aktuell information: Rikstidningar från 24, 27 och 28 december kan avhämtas på Nygatan söndag 28.12.
Grannen och jag turas om att hämta söndagstidningarna. Jag ser nästan fram emot det, dels för att man alltid får trevligt bemötande där – man blir på gott humör helt enkelt – dels för att man träffar likasinnade som också vill ha sin dagliga tidning dagligen.
Söndagen före julafton fanns där ett meddelande att det inte delas ut/kan avhämtas tidningar på julafton. Men på lördag efter jul skulle allt delas ut.
Vad gör man som prenumerant? Tackar och tar emot. Förklaringen var nämligen att det inte kom några rikstidningar till Åland den dagen. Varför det var så sades inte, men man fick intrycket att posten på Åland stod lika maktlös inför detta elände som vi prenumeranter.

Så kom juldagen, annandag jul och efter det lördagen den 27 december. En helt vanlig lördag. Eller? Vi prenumeranter betalar för att tidningarna skall delas ut på lördagar. Det är ingenting posten gör av godhet. Så varför, snälla posten, drogs lördagsutdelningen in?
Det står inget på er hemsida om att det inte skulle komma rikstidningar till Åland den dagen. Det står att postkontoret i Mariehamn har öppet då och då och att postombudens öppettider varierar. Inget om att det inte är någon lördagsutdelning! Trodde någon att det inte skulle märkas?
Man måste gå till söndag 28.12 för att läsa sig till att man då kan avhämta en brass tidningar på Nygatan.

Jag har som sagt inget emot att avhämta tidningen på Nygatan då och då. Jag kunde ha tänkt mig att göra det också i dag (lördag) trots att jag har betalat för att få tidningen hemburen. Men möjligheten gavs inte.
Varför?

Vi har läst hur posten satsar miljoner på utbyggnader i Sviby. Så vart tog servicen vägen? Den där gammaldags om att posten skall fram? Den som har ett osannolikt monument på stranden i Storby. Vi slår vakt om och bevarar delar av gamla postvägar. Det finns berättelser om heroiska postförare som såg till att posten kom fram väder och vidriga förhållanden till trots.
Varför? Jag har trott att man med detta vill hålla liv i en stolt tradition, vill visa att man lever upp till gångna tiders höga ideal.
Strunt. Inget av det där har med dagens verklighet att göra. Postens verksamhet i dag går ut på att mot betalning hjälpa så många företag som möjligt att undvika skatt. En perfekt verksamhet för ett samhällsägt bolag! Postutdelning, herregud så gammaldags.
Nu skall jag ta min pepparkaka.

Harriet Tuomien