DELA

Positivt att lära sig tänka negativt?

Jag beskylls med jämna mellanrum för att vara den ständiga optimisten. Hittills har jag försvarat min inställning då jag trott att det hjälpt framåt. Att det gör livet lättare då du ser möjligheterna i stället för bara motgångarna. Men kanske är jag helt fel ute?

I oktober hålls vad som sägs vara Sveriges första studiecirkel i negativt tänkande. Det är ett studieförbund i Göteborg som kläckte idén. Den negativa kursen fick synnerligen positiv respons. På bara några dagar blev den fullbokad och hugade får nu ställa sig på kö.

Enligt kursprogrammet ”utvinner man det bästa ur det negativa tänkandets guldgruva” under teman som Bättre blir det inte, Allt är lidande, Konsten att härda ut och Det ska inte vara lätt inte.

Marcus Nilsson, mannen bakom kursidén, berättar på hemsidan att han flera gånger föreslagit att man ska fokusera på negativt tänkande, dock mest för att provocera. Men efter att han läst in sig på ämnet och diskuterat idén med en filosof ansåg han att det fanns fog för påståendet av att man kan bli lyckligare av att vara lite negativ.

Kanske är det därför kursen lockar så många? En motreaktion. I dag ska allt vara perfekt, du ska vara så j-la positiv. Vi ser alla de ”lyckliga” bilderna i media och förstås flödet i sociala medier. Bilder som skriver: Är du inte lycklig och perfekt är du misslyckad.

Men när lyckan blir ett tvång är det ingen lycka längre.

Pessimistkursen använder sig även av boken ”Motgiftet; lycka för pessimister” där det pratas om att våga acceptera livets ofullkomlighet, lära sig leva med osäkerhet, misslyckanden och det icke-perfekta.

För mig är inte det definitionen av en pessimist, utan snarare en realist.

Jag är mycket väl medveten om att livet inte är perfekt. Vi får ta oss fram genom en värld där det vimlar av orättvisor, våld, uppgivenhet och olycka.

Men enligt mig är det just därför en positiv grundinställning hjälper. Att välja att leta lösningar. Kanske jag hittar en ljusning någonstans? Kanske jag får möjligheten att hjälpa någon, även om jag inte har en chans att hjälpa alla?

Att våga välja att känna lycka när den är där och visar sig.