DELA

Politiskt inkorrekt

I dag har det gått en vecka sedan det fruktansvärda hände i Norge. Än är det för tidigt att säga om Anders Behring Breivik planerade sina terrordåd ensam. Men en sak vet vi: han var inte ensam med sina tankar.
Med tidningen Expos Daniel Poohls brett citerade ord: han hade en gemenskap, en idévärld där hans tankar fick näring. I både Norge, Finland och andra europeiska länder finns människor som delar mördarens grundläggande övertygelse, även om de aldrig skulle agera på samma sätt utifrån sina idéer.

Den antimuslimska och rasistiska idévärlden är inte öppet synlig i vårt samhälle. Dessa idéer uttalas inte rent ut på kafferaster eller skrivs på tidningarnas debattsidor.
Det är för att Finland som Norge har lagar om hets mot folkgrupp och förtal och för att människor har en grundläggande förmåga till empati. Fast den förklaringen tror ju inte alla på. Enligt vissa kommer deras åsikter inte fram för att de inte är politiskt korrekta.

Politiskt korrekt, pk. Dessa ord används lite nedlåtande om det som anses passande att sägas. Politiskt inkorrekt blir då det nya och rebelliska.
Politiskt inkorrekt heter också den svenska hemsidan som står nära Sverigedemokraterna och där många skribenter delar Behring Breiviks åsikter om islamisering.
För på nätet, anonymt, kommer även de sjukaste åsikterna fram. De går att hitta på Politiskt inkorrekt, på document.no i Norge, på Hommaforum i Finland.

Det är frestande att beskriva Behring Breivik som en man som läste mycket men pratade lite, men det är inte riktigt sant. Som många andra högerextrema vädrade han sina åsikter på internet och påverkades av andra.
Tyvärr hade hans världsbild redan för många år sedan hamnat så snett att han endast tog in sådant som förstärkte hans vanföreställningar. Några välplacerade motargument hade inte kunnat stoppa honom.

På något sätt lyckas nätrasister, även om det endast är bland sina egna, kidnappa betydelsen av politiskt inkorrekt och framstå som censurerade sanningssägare. Men låt mig presentera en radikal tanke: vissa åsikter är helt enkelt fel. Inte för att de inte är fina eller politiskt korrekta nog, utan för att de föds utan moral och växer fram utan logik.
Jag tror att all nätcensur endast förstärker nätrasisters självbild som politiskt inkorrekta. Det nöjet ska man inte ge dem. Däremot tror jag att polisen kan bli bättre på att hitta och övervaka möjliga hot på internet.
Internet har gett högerextrema nya möjligheter att kommunicera med varandra, men den har också gett möjligheter att få inblick i hur dessa människor tänker. Och visa hur fel de har.