DELA

Pengar smälter i grekisk sol

Det är nåt med Grekland och pengar. Så fort jag hörde att Greklands pengar tagit slut tänkte jag: Aha, nu var det dags igen.

Det är
nåt med det grekiska klimatet som får pengarna att ta slut. Det måste vara värmen, ouzon, männen, natten, ljusen…ja, allt det där som är en grekisk ö under en tågluff. (Att sedan männen var bögar och ön tydligen ett bögparadis kan väl ha bidragit till penningflödet. Vad gör man som singelkvinna med en hop bögar? Jo, äter, dricker och kastar drachmer omkring sig. Det var något med dessa extravaganta män som fick en att bete sig som Alice Timander på en Bindefeld-fest.)

Man
glömmer inte känslan när man sedan står där, pank och omringad av främlingar med bara väninnan M som bundsförvant. Det får en att förstå hur det känns för dessa arma greker. Tyvärr kan inte dessa greker ringa till mamma eller storasyster som jobbar på bank och med ljusets hastighet (nåja…) få finska pengar överförda till en bank nära sig.
Fast det är det de försökt nu i många månader. Men de finska pengarna sitter hårdare denna gång. Kanske mamman tycker att det är dags att sköta sina egna penningaffärer och börja ta ansvar. Trots allt kan man inte leva tågluffarliv på en grekisk paradisö i evigheter om man har ansvar för åldringsvård, sjukvård, barnvård, skolor och vägar…ja. allt som finns omkring oss.

Jag
och M lärde oss vår läxa. Det var pinsamt att vänta på pengarna och inte ha råd att checka ut från B&B:n. Det är pinsamt att gå in till den grekiska banken flera gånger per dag för att se om pengarna har kommit.
Vi bet i det sura äpplet och pallrade oss hemåt. Fast vi är inte lika stolta som dessa greker sägs vara.

Nu
börjar en idé växa i min hjärna… kanske jag skulle flytta till Grekland och bli ekonomisk konsult? Ta jättemycket betalt (eftersom det är känt nu att grekerna betalar för mycket för allt ska man ju passa på) ge dem spartips (som inte inkluderar att spara in på ekonomiska konsulter) rädda Grekland (eller så inte, men jag skulle få en ordentlig slant av EU:s krisfond via Grekland i alla fall) och bli en hjälte.

Nu
måste jag sluta skriva, ska börja fila på min cv och marknadsföring, på grekiska.

Ni
som läser det här, säg inget åt min chef om min flytt till Grekland. Jag berättar det själv sedan när det blir aktuellt.
Fotnot: M heter förstås något helt annat i verkligheten.