DELA
Foto:

”Pausa spelet!”

Teknologin går bara framåt, och det är vanligt att sitta inne och spela dataspel. Det är vad jag älskar mest av allt i livet. Så mycket att jag till och med studerar dataspelsutveckling. Kanske jag är dataspelens framtid på Åland, som chefen drömmer om (läs gårdagens ledare). Föräldrar har äntligen börjat acceptera mer att barn sitter inne och spelar dataspel. Men tyvärr, föräldrar, ni har inte lärt er allt.

– Pausa spelet och kom och ät, ropar mamma.

– Det går inte, jag är mitt i en match just nu, skriker jag tillbaka. Efter tre minuter kommer mamma Tracey ursinnigt inklampandes i mitt rum och frågar var jag är.

–Maten kallnar, pausa det där spelet och kom genast och ät!.

– Det går inte! Det är ett onlinespel, säger jag suckande, när jag inser att jag måste förklara för henne, igen, vad ett onlinespel är.

Ett onlinespel är ett spel som sker över nätet där andra kan spela samtidigt som dig. Skulle det gå att pausa, så har man pausat spelet för en själv, och för alla andra 2-20 000 andra som spelar spelet samtidigt som dig. Det kan vara online som att spela mot någon annan i fifa, fem mot fem i Counter-Strike eller en server i World of Warcraft där 20 000 andra spelare spelar samtidigt. Då blir det svårt att pausa.

Jag ska ge några råd till föräldrar som har unga barn som spelar dataspel, speciellt om det är online med vänner. Om ni lagar middag, säg till era barn att de inte börjar spela något spel som gör att de blir bundna till spelet. Till exempel. om man börjar en match i League of Legends så kan den vara i 20-60 minuter. Samma sak när det börjar närma sig läggdags, se till att ni ger dem en tidpunkt att nu är det sista chansen att börja ett nytt spel innan datorn ska stängas av.

Om ert barn är i ett onlinespel och ni tvingar bort honom från datorn under matchens gång, så drabbar det inte bara honom. Om det är en match i League of Legends där man spelar fem mot fem, och ni drar ur internetkabeln, så kommer inte bara ert barn gå berserk. De fyra andra lagkamraterna blir rasande, hela matchen är förstörd nu när de är en man mindre. Och andra laget har inte heller kul när de enkelt kan krossa motståndet.

Om ert barn inte varit lydig och startat en ny match och det är förbi läggdags, stäng inte av datorn då. Låt hen spela klart, och dela ut bestraffningen i efterhand. Barnet får dataförbud nästa dag istället. Du förstör inte bara för barnet, utan för alla andra i spelet också.