DELA
Foto: Porträtt Patrik Dahlblom

Passa på och njut av det dåliga vädret

Ser man på , nu kom solen ihåg vad den är till för.

Från redaktionens fönster mot Torggatan ser jag gamla och unga turister och ålänningar glida omkring i shorts och t-skjortor. Det har de säkert gjort hela sommaren. Men nu fryser de inte.

Så var det på min semester.

Inte för att man väntar sig någonting av den åländska sommaren. Folk med gott väderminne kan säga exakt vilket år det var varmast, kallast, torrast eller blötast. Och numera har de tillgång till all världens digitala prognoser för den inkommande årstiden. Det är inget för mig.

Väntar man sig ingenting så blir man inte besviken. Med den visdomen som ledstjärna har jag aldrig gått all in för en solig högsäsong. Och gång på gång har jag konstaterat att sommaren blev så usel som jag anade.

Annat var det möjligen när man var ung.

Barndomens somrar i Gölby tillbringades nere vid stranden vid Hästberg. Vi cyklade dit i strålande solsken på morgonen och hängde där hela dagen. Det var alltid minst 25 grader och våra magar var fulla av apelsinsaft och bullar och Valioglass från Samgångsbutiken uppe i byn.

Det är så jag minns det. Jag är säker på att det fanns somrar som regnade bort men de har raderats från långtidsminnet.

Den av oss som lever tillräckligt länge får kanske uppleva effekten av den globala uppvärmningen.

Dåligt väder är en bra ursäkt för att sitta vid datorn fast man är ledig. Och då kan man snubbla på nyheter som den som engelska Independent levererade häromdagen:

Mot slutet av det här århundradet kan mer än 150 000 människor dö varje år i Europa på grund av klimatförändringen. Och två av tre européer drabbas av naturkatastrofer på något sätt. Det är blir värmeböljor med torka som drabbar skördar, skogar som brinner och infektioner som sprids.

Så njut av vårt relativt stadiga väder medan ni kan. Med gråa moln, regn och allt.