DELA
Foto: Porträtt Annika Orre

Pang. Käftsmäll.

Där satt jag vid kaffebordet i torsdags och öppnade Hufvudstadsbladets app på surfplattan. Ute var det morgonljust, talgoxarna hade börjat spana in lämplig boplats, kaffet var varmt och starkt och jag började läsa.

Pang. Käftsmäll. Illamående. Ont i magen och svart flimmer för ögonen.

”Internationell härva utreds – finska småpojkar våldtogs”. Rubriken växte framför mina ögon och jag blev så ofantligt, omänskligt arg och samtidigt så outsägligt ledsen.

Centralkriminalpolisen misstänker att fem finländska män har varit inblandade i en stor pedofilhärva med tentakler i fler än tio länder, också länder utanför Europa. Det material polisen kommit över betecknas som brutalt och ovanligt rått. Barnen har filmats under våldtäkter och materialet har spridits inom nätverket. Enligt polisen är det möjligt att barnen hade drogats med metamfetamin. I videomaterialet förekommer satansdyrkan och nazism.

Offren är åtminstone sex till antalet. Den yngsta pojken är bara sex år gammal och den äldsta i högstadieåldern. Polisen misstänker att brotten har pågått från 2004 till 2018. En del av materialet misstänks ha producerats i Finland.

Polisen har beslagtagit 95 terabit material från 138 apparater och gått igenom 400 timmar videomaterial. Det har unte funnits tid att gå igenom alla övergreppsbilder – det skulle ha tagit en utredare 400 år om hen hade tittat på en bild per sekund. I materialet finns övergrepp mot spädbarn och mycket grovt våld.

Utredningen inleddes 2017 efter ett tips från en utländsk myndighet. De misstänkta kommer från sjutton länder, främst i Europa. Misstankarna mot de finländska männen handlar om allt från sexuellt utnyttjande av barn till grov våldtäkt.

”De misstänkta är vanliga människor som inte sticker ut ur mängden”, säger utredningsledaren.

Vad är det för människor som gör så vidriga saker mot barn? Vad i hela världen är det som har gjort dem till monster trots att det inte syns utanpå? Varför får övergrepp mot oskyldiga barn pågå i många år innan någon till sist reagerar? Är vi också sådana som blundar fast vi borde spärra upp ögonen och se?

Och hur går det för barnen som drogas och våldtas och övergreppen skickas runt på darknet? Vad har de för framtid, för liv?

Katolska präster. Och nu ”vanliga” finländska män. Hur ska vi få ett slut på övergreppen mot barn och spridningen på nätet?