DELA

På två hjul i tre månader

Inga Heller har varit ute och cyklat – bokstavligen. Hon bara stack iväg, sommaren 06. Med gobbin. Rakt ner i Europa, till pilgrimsmålet Santiago de Compostela. Tre månader och 4.855 km senare säger alla:
– Det där skulle jag också vilja göra.
Och så blir hon intervjuad. Enligt följande:

1: Fick du inte ont i rumpan?
– Nej inte det minsta!

2:Hur fick ni, i er ålder, idén?
– Nå, ett äventyr piggar upp mitt i livet.

3:Var ni inte rädda?
– Vi tog en bra försäkring på våra dyra fina cyklar. Men överallt var folk hjälpsamma och gulliga. Genom Europa klarade vi oss fint utan att bli bestulna, slagna, mördade. Att en cykel sedan blev stulen två veckor efter hemkomsten – i Lumparland – det är en helt annan historia.

4: Men packningen då?
– Jo, allt man behöver kan man packa på två cyklar, tält, sovutrustning, ”kök”, kläder. Packningen vägde cirka 15 kg per cykel. Det var en speciell känsla att veta att inte så mycket som minsta lilla pryl kunde inköpas någonstans längs vägen. Allt som behövdes hade vi redan.

5: Men hur hade ni råd?
– Vi hade räknat med en sammanlagd kostnad för logi och mat på 100 euro per dygn. På det lever man gott. Det kan räcka med hälften. Här påminner sig Inga Heller en lunch på en sjabbig bar i den lilla franska byn Lormes, bestående av purjolökspaj, coq au vin, ostbricka, crème brulé, bröd, vin, kaffe för 11,50 euro per person. Det hela avåts i sällskap av en helvit nyfiken katt på stolen bredvid.

6: Var ni sponsrade?
– Nä, tänkte inte på det.

7: Var inte fransmännen snorkiga?
– Nåjo, det kan man påstå. Men snälla och pratsamma. Och finkänsliga och artiga. Överallt ska det hälsas. Problemet är att de inte alls förstår att människor kan leva utan att kunna franska.

8: Vad var vackrast?
– Oj, allt. Naturen, blommorna, bergen, slätterna. Roligast av allt var kanske att cykla längs Kielkanalen. Fyn var vackert och Champagnedistriktet och Galicien och vägen ner till Stockholm. Nej, inte samma gamla vanliga Kapellskärsväg, utan cykelleden längs kusten. Det finns liksom hemliga E4:or för oss cyklister.

9: Är allt förlåtet nu då?
– En pilgrim som når Santiago de Compostela och har vandrat minst 100 km eller cyklat 200 km får en compostela, ett avlatsbrev med syndernas förlåtelse. Men nej, det gäller bara för gamla synder. 82.000 personer hade kommit fram den 17 september i år.

10: Gick ni ner mycket i vikt?
– Äsch, det handlade ju inte alls om det! Det handlade om frihet, munterhet, styrka. Och glädje! Massor av frihet. Men ok, tillsammans 18 kg. De kom snabbt tillbaka.